Radnicima se, prema pisanju tog dnevnog lista, pored zarada duguje i za prevoz i jubilarne nagrade, a njihov sindikat se zbog toga obraćao i Ministarstvu zdravlja.

Direktorka Apotekarske ustanove Sanela Prenča potvrdila je da se radnicima duguju plate, kao i da su u nezavidnoj finansijskoj situaciji.

“Pre desetak dana isplaćen je drugi deo zarade za februar. Mi poslujemo po tržišnom principu i plate moramo da zaradimo. Za ovih 19 meseci, kako postojimo kao Apotekarska ustanova, uspeli smo sami da zaradimo za 4,5 plate, a za 8,5 isplaćenih zarada smo se snalazili iz sredstava koja nam stižu iz lokalne samouprave”, kazala je ona.

Istakla je da ta ustanova ne duguje dobavljačima, već samo radnicima i to 18 miliona dinara.

Prenča je zamolila radnice za strpljenje, a kao rešenje izlaza iz finansijskih problema vidi u tome da “Ministarstvo zdravlja preuzme osnivačka prava nad apotekarskim ustanovama ili da se ide na javno-privatno partnerstvo”.

Apotekarska ustanova Novi Pazar, kao samostalna ustanova, formirana je u februaru prošle godine izdvajanjem iz Doma zdravlja.

U okviru te ustanove rade četiri apoteke, dve u centru grada, u Ulici 28. novembra, jedna u sklopu Dečijeg dispanzera i jedna u Domu zdravlja.