Presudom tog suda od novembra prošle godine, Mirjana J, koja je radila na mestu referenta za izvršenje sankcija, je proglašena krivom za primanje mita i produženo krivično delo falsifikovanje službene isprave, navodi taj dnevni list.

Slađana J, tadašnja upraviteljka pisarnice, istom presudom, koja je potvrđena i krajem marta ove godine, proglašena je krivom za trgovinu uticajem. Apelacioni sud oslobodio ju je optužbi da je davala mito.

Obe su osuđene na identične kazne zatvora u trajanju od godinu dana, koje će izdržavati u prostorijama u kojima stanuju, uz primenu elektronskog nadzora, umanjene za vreme provedeno u pritvoru.

Prostorije u kojima stanuju mogu napuštati samo u slučajevima dozvoljenim propisanim zakonom, a ukoliko to učine jednom u trajanju dužem od šest časova ili dva puta u trajanju do šest časova, kazne će morati da izdržavaju u zatvoru.

Uhapšene su u julu 2014. godine, a zbog sumnje da su od kraja 2012. godine primale novac od Bajra S, osuđenog na kaznu zatvora zbog trgovine ljudima, kako bi mu omogućile odlaganje odlaska na izdržavanje kazne.

Bajro S. im je, prema navodima optužnice, preko posrednika, u četiri navrata isplatio 2.000 evra, od kojih je Slađana J. za sebe uzela 1.700, a Mirjani J. dala 300 evra kako bi mu, koristeći svoj položaj i sačinjavajući izveštaje koje je potpisivao tadašnji predsednik Osnovnog suda, na po tri meseca odlagale odlazak na izdržavanje kazne.

Komentarišući presudu predsednik Osnovnog suda Edin Hodžić rekao je da je interes građana i suda da se postupci vode i odluke donose u skladu sa zakonom.

“Pozivam sve građane da, bez ustručavanja, prijavljuju svaku sumnju na korupciju u našem sudu, a takve predmete će procesuirati Posebno odeljenje za suzbijanje korupcije pri Višem tužilaštvu u Kraljevu”, kratko je poručio Hodžić.