Skup počinje simbolično u 11.55 ispred zgrade Filozofskog fakulteta, a na njega su pozvali sve zaposlene na Filozofskom fakultetu, ali i svim fakultetima Univerziteta u Novom Sadu i drugim univerzitetima u Srbiji, zatim studente, kao i “sve slobodnomisleće građane koji veruju u slobodu govora i demokratske vrednosti”.

Kako je ocenjeno u saopštenju, njihov kolega Gruhonjić je prethodnih dana izložen “najgnusnijim pretnjama” nakon što se u javnosti pojavio “tendenciozno montirani snimak” njegovog učešća na festivalu “Rebedu” u Dubrovniku pre godinu dana.

“Ovaj javni linč kulminirao je pozivom Studentskog parlamenta Univerziteta u Novom Sadu da se profesoru Gruhonjiću uruči otkaz, ili će u suprotnom ova organizacija u četvrtak, 28. marta, započeti sa blokadom našeg, Filozofskog fakulteta u Novom Sadu”, naveli su u saopštenju.

Dodali su da, ukoliko se jasno ne stane na put uplivu “izmanipulisanog javnog mnjenja” u kadrovsku politiku Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, taj “naizgled izolovani slučaj, lako može da preraste u opasan presedan koji će biti korišćen kao legitimacijski osnov za obračun sa neistomišljenicima na fakultetima širom Srbije”.

“Tome se na vreme moramo usprotiviti, u suprotnom, rizikujemo ne samo sopstvene pozicije, već uopšte i postojanje onoga što razumemo kao osnovnu akademsku slobodu – sa tim i ono što nazivamo Univerzitetom, teško da može da postoji. Naročito je poražavajuće što su studentski parlament Filozofskog fakulteta, kao i Univerziteta u Novom Sadu, iskorišćeni kao instrument kampanje progona koja jasno izlazi iz okvira akademskog života”, piše u saopštenju.

Naveli su da brane pravo profesora Gruhonjića i pravo svih akademskih radnika da imaju svoj stav, da ga iskažu javno i da zbog toga ne trpe pritiske kojima se ugrožava njihova bezbednost, pravo na rad, pa i život.

“Tom targetiranju danas su izloženi i naši studenti koji su imenom i prezimenom podržali svog profesora”, dodaje se u saopštenu.

Tražili su od Filozofskog fakulteta i Univerziteta u Novom Sadu da zaštite kolegu Gruhonjića koji je radno mesto, kako su dodali, zaslužio svojim akademskim radom i naučnim referencama.

“Izbor akademskog osoblja odvija se po strogim naučnim i pedagoškim kriterijumima koji su javno dostupni, lako proverljivi i ne zavise od bilo čije procene o tome kakvi su stavovi prihvatljivi. Pored toga, očekujemo od uprave Filozofskog fakulteta da obezbedi nesmetan rad fakulteta i time pošalje poruku svim studentima i zaposlenima da ne pristaje na ucene i ultimatume ni sada, niti u budućnosti”, piše u saopštenju.

Oni su poručili i da će braniti pravo svakog akademskog radnika i građanina Srbije na stav i njegovo javno izražavanje.

Saopštenje je potpisao Inicijativni odbor skupa koji čine profesori Filozofskog fakulteta Ana Bilinović Rajačić, Aleksej Kišjuhas, Bojana Bodroža, Bojana Kovačević Petrović, Bojana Vujin, Boris Popov, Gordana Lalić Krstin, Ivana Đurić Paunović, Jelena Kleut, Jelena Redli, Jovana Škorić, Lazar Atanasković, Marica Rajković, Marko Škorić, Mirna Radin Sabadoš, Mina Đikanović, Nataša Milićević, Nataša Polovina, Nemanja Mićić, Nevena Jevtić, Nevena Varnica, Smiljana Milinkov, Sonja Veselinović, Svetlana Tomin, Veljko Jovanović, Vladimir Mihić.

Studentski parlament Univerziteta u Novom Sadu uputio je ultimatum upravi Filozofskog fakulteta da da otkaz Gruhonjiću, inače će u suprotnom u četvrtak, 28. mart, započeti blokadu Filozofskog fakulteta.

Studentski parlament Filozofskog fakulteta je Gruhonjića prijavio Etičkoj komisiji tog fakulteta zbog navodnog govora mržnje.

Kampus Novosadskog univerziteta juče je izlepljen plakatima kojima se poziva na blokadu Filozofskog fakulteta u četvrtak, 28. marta u 12 sati.

Studenti koji su podržali Gruhonjića su na nedavno održanoj tribini kazali da su studentski parlamenti “jednopartijske” organizacije koje su u ovom slučaju upotrebljene za politički progon neistomišljenika.

Gruhonjić je odbacio optužbe za govor mržnje i rekao da mrze oni koji njemu i njegovoj porodici neprestano prete ubistvom i koji su na ulazu u zgradu gde živi ispisali grafit u kojem mu se eksplicitno preti smrću.

Gruhonjića su podržale brojne međunarodne organizacije, udruženja novinara, intelektualci iz Srbije i regiona, kao i brojne opozicione političke partije u Srbiji.