Kako piše list Danas, taj broj odnosi se na hronični mortalitet, odnosno prevremene smrti do kojih dolazi usled dugotrajnog udisanja lošeg vazduha dok je po pitanju akutnog mortaliteta, odnosno smrti do kojih dolazi u roku od nekoliko dana usled izlaganja zagađenom vazduhu, procena da godišnje na taj način umre 461 osoba.

U dokumentu izrađenom uz pomoć EU navodi se i da zagađen vazduh godišnje dovede do skoro 14.000 hospitalizacija u Srbiji kao i da prouzrokuje višednevna pogoršanja astme kod dece.

Vazduh u Novom Pazaru, uzimajući u obzir prisustvo suspendovanih čestica PM10 i PM2,5, među najzagađenijim je u Srbiji i višestruko prekoračuje granične vrednosti, pokazuju podaci portala xEco Nacionalne ekološke asocijacije (NEA).

Novi Pazar je na neslavnom, prvom mestu u Srbiji, po količini PM2,5 čestica u vazduhu.

Tokom ove godine, prosečna izmerena vrednost tih čestica u vazduhu koji udišu Novopazarci je 38,2 mikrograma po kubnom mestru, što je znatno više od dozvoljenih 25.

Na drugom mestu je Užice sa 32,1, a trećem Valjevo sa 29,5 mikrograma.

Čestice PM2,5 zapravo predstavljaju prašinu manju od 2,5 mikrometra koja je nastala od dima, čađi, kiseline i teških metala. Glavni izvori PM10 čestica su grejanje, saobraćaj i industrija.

Podaci NEA pokazuju i da su u ovom gradu tokom 81 dana od početka ove godine probijene dnevne granične vrednosti od 50 mikrograma PM10 čestica po kubnom metru po čemu je Novi Pazar na četvrtom mestu u zemlji.

Na prvom mestu je Popovac, mesto poznato po cementari, sa 101 danom prekoračenja, drugom Valjevo sa 91 danom, a trećem Užice sa 87 dana u kojima su vrednosti PM10 čestica u vazduhu bile veće od dozvoljenih.

Inače, tokom celih godinu dana, dozvoljeno je da povećano prisustvo PM10 čestica u vazduhu bude 35 dana.

Prosečna godišnja granična vrednost PM10 čestica po kubnom metru je 40 mikrograma, a trenutno u Novom Pazaru ona iznosi 42,6 što je peta najgora vrednost u Srbiji.

Komentari (0)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.