Presuda tročlanog sudskog veća u Barseloni usledila je nakon trodnevnog suđenja ovog meseca.

Alves je tokom suđenja negirao krivicu i rekao da je njihov susret bio sporazuman. Brazilac ima pravo žalbe na ovu presudu.

Sud je utvrdio da je Alves seksualno napao svoju žrtvu rano ujutru 31. decembra 2022. godine. Žena je svedočila da ju je Alves silovao u toaletu noćnog kluba u Barseloni.

Izrečena kazna je mnogo manja od devet godina zatvora koliko je tražilo tužilaštvo ako bude proglašen krivim. Advokati žrtve su tražili 12 godina zatvora.

Advokati odbrane tražili su oslobađajuću presudu ili ako bude proglašen krivim, jednogodišnju kaznu zatvora i 50.000 evra kompenzacije žrtvi.

Alves je u zatvoru od od 20. januara prošle godine. Sud je u više navrata odbio zahteve za puštanje uz kauciju zbog rizika od bekstva, uprkos tome što je predao pasoš i imao bi uređaj za praćenje.

Brazil ne izručuje svoje državljane koji su osuđeni u inostranstvu.

Alves (40) je jedan od najtrofejnijih igrača u istoriji, tokom karijere osvojio je 42 titule, uključujući tri Lige šampiona sa Barselonom i dva Kupa Amerike sa Brazilom. Najveći uspeh ostvario je igrajući za Barselonu sa kojom je osvojio 23 trofeja od 2008. do 2016. godine.