Ovogodišnje putovanje Deda Mraza u stopu prate najveći pretraživač Gugl u saradnji s američkom vojskom, koji u realnom vremenu detaljno opisuje putovanje tog mitskog lika sa sankama punim poklona.

“Od danas pratimo putovanje Deda Mraza. Vreme je da lociramo sanke tog veselog lika”, naveo je Gugl i dodao da su “vilenjaci naporno radili u selu Deda Mraza kako bi večeras poleteo na sankama”.

Gugl je otvorio virtuelno selo Deda Mraza 1. decembra ali se tek danas u tom selu pojavio glavni lik.

Deca na taj način mogu da nauče nešto o geografiji na animiranoj karti, kao i da nauče nešto različitim božićnim tradicijama u zemljama kroz koje prolazi čuveni Deda Mraz.

Sajt santatracker.google.com, koji je otvoren pre 11 godina, opisuje i poklone koje su ostavljeni na dugom putu poznatog lika.

Kompanija Majkorsoft i ove godine saradjuje s američkom vojnom komandom zaduženom za vazdušnu bezbednost u SAD i Kanadi (Norad North American Aerospace Defense Command) kako bi animirala sajt noradsanta.org, na kojem se vide sanke Deda Mraza koje lutaju po svetu.

Saradnja Norada s virutelnim avanturama Deda Mraza traju 60 godina, kada je neko u novinama objavio navodno broj Deda Mraza. Tada je jedan dečak greškom pozvao američku komandu od koje je tražio poklone.

Norad je tada poštovao volju dečaka i naredio jednom svom pripadniku da deci kaže tačnu lokaciju Deda Mraza. Uvodjenjem interneta ta saradnja se nastavila i jedan sajt je specijalno otvoren u te svrhe.