“Investicije će se odnositi na ceo energetski sektor, proizvodnju električne enrgije, gasni sektor, naftni sektor. Prve indikacije su da će nam biti potrebno više od 15 milijardi evra u narednim godinama da bismo došli do onoga čemu težimo”, kazala je Đedović na otvaranju dvodnevne konferencije “Beogradski energetski forum”.

Dodala je da će više od 10 milijardi evra biti uloženo u proizvodne kapacitete, a ostalo u prenosnu mrežu i distribitivni sistem.

Ulagaće se, kako je istakla, u najneophodnije, bez čega ne može da se dođe do svih energetskih ciljeva Srbije do 2050. godine, a koji podrazumevaju energetsku tranziciju i energetsku sigurnost.

Kako je navela, ulagaće se više u solarnu energiju iz državnih, javnih proizvodnih kapaciteta, a radi se o samobalansirajućim solarnim elektranama, visokog kapaciteta do jednog gigavata (GW).

“Izgradiće se reverzibilna hidroelektrana ‘Bistrica’, a razmatraće se da li ima ekonomske i tehničke opravdanosti da se gradi hidroelektrana ‘Đerdap 3’. Planira se i izgradnja solarne elektrane ‘Morava’, vetroparka Kostolac, Vlasinske hidroelektrane, ali i revizalizaciju postojećih hidroelektrana”, precizirala je Đedović.

Ministarka je kazala da je za to potrebna jaka nacionalna energetska kompanija kao što je Elektroprivreda Srbije “koja mora da iznese te investicije u saradnji, odnosno strateškom partnerstvu, s onima koji u toj oblasti rade dugo godina i imaju više iskustva i znanja, poput partnera iz zemalja EU, Kine i SAD”.

Udruživaćemo se sa najboljima i s onima “od kojih možemo najviše da naučimo”, rekla je Đedović.