„Кroz program subvencija Ministarstvo zajedno sa lokalnim samoupravama pomaže građanima da povećaju energetsku efikasnost u svojim domaćinstvima. U prethodnom periodu je za subvencije obezbeđeno oko 2,6 milijardi dinara, a obuhvaćeno je oko 20.000 domaćinstava. Za nastavak programa obezbedili smo dodatnih oko 70 miliona evra, gde očekujemo da subvencije dobije još oko 80.000 domaćinstava”, rekla je Đedović.

Hil je istakao da je odlična saradnja koju je Ambasada SAD, kroz projekat Bolja energija, ostvarila sa građanima Valjeva i zahvalio svim učesnicima na projektu.

„Često se o energetici govori i u terminima koji su dosta tehnički ili tehnološki možda nerazumljivi, ali koji se na kraju svode na to da umete da koristite već poznate tehnologije, kao što je toplotna izolacija, i da vrlo brzo vidite rezultate, kao što su znatno manji računi koje dobijate na kraju meseca, a koji su potrošačima na kraju krajeva najbitniji”, rekao je Hil.

Američka ambasada u Beogradu će se, kako je dodao, i dalje baviti nalaženjem rešenja koja su bitna za obične gađane i raditi zajedno na njima.

U okviru zajedničkog projekta Ministarstva rudarstva i energetike, Grada Valjeva i USAID projekta Bolja energija u Valjevu, koji je obuhvatio energetsku sanaciju stambenih zgrada u ulicama Vlade Danilovića, Vladike Nikolaja i Sretena Dudića u Valjevu, završeno je postavljanje termoizolacije i izvršena je zamena ulaznih vrata i prozora na zajedničkim prostorijama.

Tokom posete Valjevu Đedović i Hil sastali su se sa gradonačelnikom Valjeva Lazarom Gojkovićem i upravnicima stambenih jedinica sa kojima su u novembru 2022. potpisani ugovori za realizaciju projekta sufinansiranja mera energetske sanacije stambenih zajednica, koje su izabrane na javnom konkursu za dodelu subvencija.