Đedović je rekla da je u toku donošenje strateških dokumenata u kojima obnovljivi izvori energije zauzimaju važno mesto u obezbeđivanju energetske bezbednosti Srbije, navelo je ministarstvo u saopštenju.

“Sa francuskom poslovnom delegacijom razgovarali smo o prioritetnim investicijama u energetskom sektoru i mogućnostima saradnje sa francuskim kompanijama koje imaju veliko međunarodno iskustvo u energetskim projektima”, rekla je Đedović.

Ona je podsetila da Srbija već sarađuje sa francuskom kompanijom EDF na automatizaciji srednjenaponske distributivne mreže koja će unaprediti distributivni energetski sistem i koja će omogućiti smanjenje gubitaka na mreži.

Francuske energetske kompanije predstavile su svoja iskustva u upravljanju energetskim projektima sa posebnim osvrtom na ekspertizu u oblasti obnovljivih izvora energije i primenu inovativnih rešenja u oblasti vodonika.

Sastanku su prisustvovali direktori javnih preuzeća Elektroprivrede, Elektromreže i Elektrodistribucije Srbije kao i predstavnici francuskih finansijskih institucija koje finansiraju infrastrukturne i energetske projekte širom sveta.