Ministarka je naglasila da je Srbija posvećena procesu energetske tranzicije kojim će se smanjiti negativni uticaji energetike na životnu sredinu, vodeći računa o održivosti i stabilnosti energetskog sistema.

Đedović je poručila da je Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) značajan partner Ministarstvu rudarstva i energetike u unapređenju energetske efikasnosti i racionalnog korišćenja energije.

“U saradnji sa UNDP radimo na važnom projektu unapređivanja energetske efikasnosti u 27 zgrada centralne vlasti u kojima ćemo povećati udobnost i značajno smanjiti finansijske i ekološke troškove. U toku je prva faza projekta u kojoj se izrađuju energetski sertifikati, dok prve radove u ovim objektima, vrednosti oko 40 miliona evra, očekujemo krajem leta”, rekla je ministarka.

Fransoaz Žakob istakla je podršku međusektorskoj saradnji u oblasti zaštite životne sredine i klimatskih promena usvajanjem Nacionalno utvrđenog doprinosa (NDC) kojim se povećavaju ambicije Srbije u pogledu smanjenja emisija gasova sa efektom staklene bašte.

Žakob je ukazala na spremnost agencija UN u pružanju dalje podršku definisanju prioriteta u izradi strateških energetskih dokumenata i sprovođenja pravedne tranzicije u sektoru rudarstva, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike.