Ukrajinski sportisti “znaju u kojoj meri delimo njihovu patnju”, rekao je danas u Kurševelu predsednik Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) Tomas Bah, odgovarajući na optužbe Kijeva da je ta organizacija “promoter rata” u Ukrajini.

“Nije na vladama da odlučuju” o učešću pojedinih zemalja na međunarodnim takmičenjima, a posebno na Olimpijskim igrama u Parizu 2024. godine, dodao je Bah, dok neke države razmatraju bojkot Igara u slučaju da se ruskim i beloruskim sportistima dozvoli da se takmiče.

“Razgovarao sam sa brojnim ukrajinskim sportistima poslednjih meseci i mnogi od njih nas podržavaju jer znaju koliko delimo njihovu patnju i napore koje ulažemo da im pomognemo”, rekao je predsednik MOK-a koji je danas prisustvovao Svetskom prvenstvu u alpskom skijanju u francuskom Kurševelu.

Bah je naveo da je izvestilac Ujedinjenih nacija za ljudska prava rekao da je isključivanje ruskih i beloruskih sportista samo zbog pasoša kršenje njihovih prava.

“Videli smo neke izjave koje dolaze iz baltičkih i drugih zemalja u kojima se izražava zabrinutost. Nažalost, one se ne bave pitanjem ljudskih prava koje moramo ozbiljno shvatiti”, rekao je Bah.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je više puta pozvao na isključivanje ruskih i beloruskih sportista sa narednih Olimpijskih igara, pozivajući ponovo ove nedelje da se “zaštiti Olimpijska povelja”.

U pismu od 31. januara, koje je u četvrtak objavio Olimpijski komitet Ukrajine, predsednik MOK-a Tomas Bah je osudio je takav stav, navodeći da je “u suprotnosti sa osnovama olimpijskog pokreta”.

MOK je krajem januara dolio ulje na vatru kada je predložio mapu puta za povratak sportista pod neutralnom zastavom, pod uslovom da “nisu aktivno podržavali rat u Ukrajini”.

“Razgovaramo o takmičenjima koje će se održati ove godine. Tema Pariza će doći kasnije”, rekao je Bah.