“Sporazum ne predvidja medjusobno priznanje niti da Beograd na bilo koji način omogući članstvo Prištine u UN, ali predvidja jasniju perspektivu punopravnog članstva u EU, značajnu ekonomsku pomoć, kao i pomoć Srbiji da se oslobodi energetske zavisnosti od Rusije”, ocenio je Mandić.

Srbija bi ekonomsku pomoć dobila kroz donacije i povoljne kredite, a kada je reč o oslobadjanju energetske zavisnosti od Rusije, otvorila bi nove koridore snabdevanja poput gasnog interkonektora izmedju Srbije i Bugarske koji će biti završen sledeće godine, uz druge snabdevače nafte, kao i revitalizacijom EPS-a, uz podršku za projekte poput Djerdapa 3 i Bistrice.

Svi političari koji žele da Srbija udje u EU ,trebalo bi da podrže takav sporazum, smatra Mandić.

On je ocenio da su Beograd i Priština bliži sporazumu, bez obzira na trenutna dešavanja na Kosovu i Metohiji.

Zapadu i saveznicima, usled rata i aneksije Krima i četiri oblasti u Ukrajini, što pre je potreban sporazum Beograda i Prištine. “Nakon što je Rusija okupirala četiri ukrajinska regiona, prioritet Zapada i saveznika je sporazum Beograda i Prištine kakav ne postoji izmedju Kijeva i anektiranih i okupiranih, odnosno separatističkih područja. Iako se dokument formalno naziva nemačko-francuski, imaće podršku i SAD i Velike Britanije”, ističe Mandić.

On smatra da ako Srbija pokaže da je na strani zapadnih saveznika može da računa ne samo na pomoć u energetici, već i u ostalim oblastima privrede

Francusko-nemačkim sporazumom predvidjeno je da Kosovo “isporuči” Zajednicu srpskih opština, kao i zaštitu srpskog verskog i kulturnog nasledja.

“Srbija će ovim ublažiti pritisak kad je uvodjenje sankcija u pitanju, jer je Rusima očito to suštinski važnije od bilo kakvog sporazuma Beograda i Prištine u momentu kada se predsednik Rusije Vladimir Putin poziva na kosovski presedan”, rekao je Mandić.

On je zaključio da bi potpisivanjem tog sporazuma bio olakšan put regiona u EU, a Evropska unija i Vašington žele napredak u rešavanju tog problema, jer je konstantan izvor tenzija i nestabilnosti.