Prema saznanjima i analizama Demostata, Janković će biti najstariji poslanik u predstojećem sazivu republičkog parlamenta, što prema važećim pravilima znači da će do izbora novog šefa skupštine predsedavati tim telom, a ako ne može ili ne želi da predsedava to će učiniti „sledeći najstariji prisutni narodni poslanik“.

Po već ustaljenoj praksi, predsedavajućem u radu pomaže po jedan najmlađi narodni poslanik sa četiri izborne liste koje su dobile najveći broj poslaničkih mandata – u ovom slučaju lista oko Srpske napredne stranke, „Ujedinjeni za pobedu Srbije“ lista SPS-JS-ZS i koalicija NADA), kao i generalni sekretar parlamenta.

Procedure nalažu da prvu sednicu novog saziva skupštine saziva predsednik parlamenta iz prethodnog saziva (Ivica Dačić) i da to zasedanje treba da se održi najkasnije 30 dana od proglašenja konačnih rezultata izbora.

Na sednici Republičke izborne komisije održanoj 6. aprila saopšteno je da se rokovi za proglašenje konačnih rezultata izbora u Srbiji odlažu zbog ponovljenog glasanja na pojedinim biračkim mestima, koje će biti obavljeno u subotu 16. aprila, piše Demostat na svom sajtu.

Na prvoj sednici novog saziva republičkog parlamenta vrši se potvrđivanje mandata narodnih poslanika, izbor predsednika i potpredsednika narodne skupštine, kao i imenovanje generalnog sekretara tog tela.

Tom prilikom obično se biraju i članovi radnih tela narodne skupštine, kao i članovi stalnih parlamentarnih delegacija u međunarodnim institucijama.

Mada se predsedavanje skupštinom do izbora novog rukovodstva smatra uglavnom ceremonijalnim činom, poznavaoci političkih prilika Srbiji „nezvanično navode da će istupanje Jankovića na toj poziciji dati opoziciji dodatnu vidljivost i značaj, naročito imajući u vidu činjenicu da je i dalje neizvesno sa kime će naprednjaci formirati novu parlamentarnu većinu“.

Ostaje pitanje da li će „dolazeći“ saziv vlasti činiti naprednjaci i stranke manjina, pre svega Savez vojvođanskih Mađara, ili će se u vladajućoj koaliciji sa SNS-om ponovo naći i socijalisti Ivice Dačića, koji su, sudeći prema postizbornim izjavama pojedinih istaknutih funkcionera SNS-a, „pali“ u nemilost naprednjačkog rukovodstva zbog poruka tokom minule kampanje, uključujući izrazito prorusku retoriku.

Istovremeno, tvrdi se da Vučiću i njemu odanim ljudima nije „nimalo pravo“ što je SPS na parlamentarnim izborima uzeo sto hiljada novih glasova, među kojima su i nekadašnji birači SNS-a, iako su socijalisti podržali Vučića kao kandidata na predsedničkim izborima, naveo je Demostat.