Posle razgovora sa ministrom spoljnih poslova Srbije Ivicom Dačićem Dendijas je rekao da će to isto ponoviti i u Prištini.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare Dendijas je naveo i da Grčka nastavlja da podržava evropski put Srbije i da veruje da je Srbija integralni deo EU.

“Treba iskoristiti trenutak da ceo region približimo EU, verujem da ceo Balkan ima zajedničku budućnost”, rekao je on.

Dendijas je zahvalio Srbiji na podršci teritorijalnom integritetu i suverenitetu Grčke i rešavanju kiparskog problema, a Dačić Grčkoj na principijelnoj podršci po pitanju Kosova i podršci evrointegracijama Srbije.

Govoreći o Kosovu, Dačić je rekao da je interes Srbije da se sačuva mir i da se vodi dijalog o spornim pitanjima naglasivši da Srbija želi da bude faktor mira i stabilnosti u regionu.

On je naglasio da Priština krši i Briselski i Vašingtonski sporazum i dodao da će Srbija i dalje raditi sa zemljama koje ne priznaju Kosovo da ostanu pri tom stavu, a sa onima koje su ga priznale da taj stav promene i povuku priznanje.

Odgovarajući na pitanja novinara Dačić je rekao da ima 27 zemalja koje su povukle priznanje Kosova, od kojih se za 18 zna koje su, dok će za devet tek biti odlučeno kada da se saopšti koje su.

Dendijas i Dačić danas su razgovarali i o organizaciji trilateralnih samita Grčke, Srbije i Severne Makedonije, kao i sastanaka Grčke, Srbije i Albanije.