Šef Zeleno levog poslaničkog kluba Radomir Lazović rekao je na konferenciji u Skupštini Srbije da je 95 poslanika potpisalo tu interpelaciju, a da je ona “nestala”.

“Upućena je 15. decembra, bilo je neophodno da je (predsednik parlamenta) Vladimir Orlić, prema Poslovniku, odmah uputi nadležnom odboru, a da nadležni odbor uputi Vladi na izjašnjavanje u roku od 30 dana. Ništa se od toga nije desilo”, rekao je Lazović.

On je izjavio da su poslanici na nedavnom sastanku sa evroparlamentarcima govorili o sličnim problemima, navodeći da se procedure ne poštuju a da propusti jasno govore šta je neophodno da se uradi.

“Pomenuli smo i to da je nestala narodna inicijativa za zabranu iskopavanja litijuma i bora u Srbiji, dakle to nije jedan papir to je 38.000 potpisa građana, to su kutije koje je neko sklonio. Zatim imamo situaciju o kojoj danas pričamo”, rekao je Lazović.

Šef poslaničke grupe DS Zoran Lutovac rekao je da opozicioni poslanici nisu obavešteni da je postupak “krenuo sa mrtve tačke”.

“Apsolutno nismo informisani da je uopšte krenulo sa mrtve tačke sve ovo, nadležni odbor po saznanjima naših poslanika koji učestvuju u ratu tog odbora nisu dobili informaciju da je ovo pitanje pokrenuto, iako nam pedsednik parlamenta neformalno tvrdi kako je sve po redu i sve po Poslovniku”, rekao je Lutovac.

Naveo je da je Orlić po Poslovniku bio dužan da odmah prosledi nadležnom odboru, a nadležni odbor da preuzima dalje korake – što se nije desilo.

On je kazao da poslanici očekuju da se vodi rasprava o postupku Malog i da se Vlada izjasni o tome da li su optužbe Malog stav Vlade.

Dodao je da oni traže i da Mali podnese ostavku, ili da se upti zahtev parlamentu da ga razreši funcije potpredsednika Vlade.

Šefica poslaničke grupe Ujedinjenih Marinika Tepić podsetila je da je, dok traje njihova konfrencija, u toku debata o poštovanju zakona.

“Oni (vlast) ignorišu zakone i procedure za koji primaju plate da ih poštuju”, istakla je Tepić.

Ona je dodala da je reagovanje nakon interpelacije, prema Poslovniku, trebalo da bude odmah.

“Šta se dogodilo i zašto nije stigla do resornog odbora parlamenta”, upitala je i dodala da je resorni odbor sinoć imao sednicu, ali na dnevnom redu nije bilo interpelacije.

Žarić Kovačević: Orlić nam uputio interpelaciju, ne postoji rok da je Odbor razmatra

Predsednica Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo Jelena Žarić Kovačević izjavila je danas da je predsednik skupštine Vladimir Orlić dostavio odboru interpelaciju, ali da ne postoji zakonski rok u kojem ona to mora da stavi na dnevni red.
Ona je tako odgovorila na pitanja koja od jutros postavlja opozicija, šta se dešava sa interpelacijom potpredsedniku Vlade Siniši Malom koju je pokrenulo 55 poslanika u decembru prošle godine, jer je optužio opoziciju da su strani plaćenici i da rade protiv sopstvene države.
Odgovarajući i na primedbe poslanika Nebojše Cakića iz “Moramo Zajedno” da su poslanici “vojnici partije” i da će kao “uglednog pravnika” izabrati bilo koga, Žarić Kovačević je izjavila da ona “jeste vojnik partije”.
“Ja jesam vojnik partije, Srpske napredne stranke i na to sam ponosna”, rekla je predsednica Odbora za Ustavna pitanja i zakonodavstvo.
Poslanik “Zeleno levog kluba” Radomir Lazović “čestitao” je Žarić Kovačević što je našla rupu u poslovniku i što će na osnovu toga zadržati interpelaciju da ne dođe do vlade Srbije.
“Jel to način kako će raditi vaši istaknuti pravnici kad ih budete birali u Visoki savet sudstva i tužilaštva? Svaka vam čast, tako se dokazujete u vladajućoj većini” rekao je Lazović.
On je poslanici SPS-a Dubravki Kralj poručio da je dirljivo gledati socijaliste kako brane vlast i kako se trude da ostanu u vlasti.
“Ako dodje do pada vlade ne računajte na nas, nismo zaineresovani”, rekao je Lazović.
U replikama Žarić Kovačević je odgovorila da se ona samo drži poslovnika koji je donela bivša vlast.
Poslanica Kralj rekla je Lazoviću da ni socijalisti ne računaju na opoziciju.
“Mi ne računamo na vas, ali građani računaju na nas i da će vladajuća koalicija zaštititi gradjane”, rekla je Dubravka Kralj.
Poslanici razmatraju amandmane na set pravosudih zakona za koje vlast tvrdi da će obezbediti nezavisno pravosuđe, a opozicija tvrdi da se izbor sudija i tužilaca izmešta iz Skupštine u Srpsku naprednu stranku.