On je za radio Sto plus kazao da, iako još uvek nema resor, intenzivno radi od prvog dana i da je već održano nekoliko sednica Vlade i odbora.

Đerlek, koji je potpredsednik Stranke pravde i pomirenja (SPP), istakao je da će “maksimalno profesionalno i odgovorno sprovoditi politiku Vlade”, ali da će njegov osnovni zadatak, pre svega, biti pomoć bošnjačkom narodu.

“Bošnjačkom narodu koji grca u siromaštvu, koji sve teže živi, dok nam mladi ljudi, usled nedostatka perspektive, masovno odlaze u zemlje zapada. Moramo užurbano raditi na podizanju životnog standarda, pre svega u pogledu realizacije projekata koji su ključni za razvoj devastiranih opština u Sandžaku i obezbeđivanje uslova za dovođenje investitora”, poručio je.

On je dodao da se posebna pažnja mora posvetiti i zaštiti životne sredine i zdravlja građana jer su, kako je ocenio, ekološki problemi u Novom Pazaru više nego alarmantni.

“Pored toga, energično ću se boriti za unapređenje prava svih nacionalnih zajednica u Srbiji, kao i za ravnomeran razvoj svih delova Srbije. Želim da svi građani Srbije osete korist od mog političkog delovanja koje će, pre svega, biti principijelno, etičko i vrednosno orijentisano, što smatram nužnim na političkoj sceni”, rekao je Đerlek.

Poručio je i da će voditi “pomiriteljsku i pravednu politiku” koja, smatra, jedino može obezbediti dugotrajan mir i stabilnost u delikatnim i izazovnim vremenima.