To glasanje je najnoviji korak vladajuće koalicije premijera Benjamina Netanjahua u parlamentu (Knesetu) ka sprovođenju reformi.

Uprkos pozivima na dijalog i konsenzus američkih Jevreja i predsednika Izraela, te masovnih protesta svake subote nova Vlada Izraela ostvaruje svoje planove da oslabi najviši sud u zemlji i da, kako tvrde demonstranti, ugrozi izraelske demokratske vrednosti.

Demonstranti takođe upozoravaju da će sva moć biti koncentrisana u rukama vladajuće koalicije u parlamentu.

Netanjahu i njegovi saveznici ultradesničari i ultranacionalisti veruju da je sud godinama imao nekontrolisanu snagu.

Protivnici reformi okupili su se večeras osmu subotu zaredom. Protesti su dobili zamah i veliki deo izraelskog društva i poslovnog sveta im se prodružio, navodi AP.

Večeras je glavni protest održan u Tel Avivu, a širom zemlje bilo je manjih protesta. Demostranti su nosili izraelske zastave, bakllje i postere s raznim porukama protiv reformi.

Na proteste su došli mnogi opozicioni političari i velike saobraćajnice su bile zatvorene, navode izraelski mediji.

Organizatori protesta su najavili da će pokazati Netnhuu svoju moć i jedinstvo pošto je on rekao da bi opozicionare udario pesnicom.

Netanjahu je to rekao na jednom zatvorenom sastanku u petak, ali je večras objasnio da ni na koji način nije želeo da podstakne na nasilje nego da je taj izraz upotrebio metaforički.

On je dodao da je želeo da uzvrati na lažne tvrdnje onih koji šire paniku, a ne da pozove na nasilje ili da nanese štetu pravu na protest.