Marš protiv skupog života i nedelovanja zbog problema izazvanih promenom klime, podržala su sindikalna udruženja, a prema organizatorima na protestu je bilo oko 140.000 učesnika, dok je policija Pariza procenila da ih je bilo oko 30.000, prenosi Frans pres. 

Današnji marš najavljuje neprijatnu nedelju za Makronovu centrističku vladu: štrajkovi železničara, zakazani za utorak, izgleda će se nadovezati na štrajkove za plate koji su već poremetili rad rafinerija i skladišta izazivajući hronične nestašice goriva, i dugačke redove na benzinskim pumpama.

Marš je proglasio velikim uspehom vodja krajnje levičarske partije “Nepokorena Francuska”, Žan-Lik Melanšon. U govoru masi on je s kamiona najavio “formiranje novog Narodnog fronta koji će vršiti vlast u zemlji”.

Melanšon je rekao da je Makron “pečen” i da njegovo vodjstvo vodi Francusku u “haos”.

Bilo je izliva vandalizma na margini demonstracija: paljenja kanti za smeće i lupanja bankomata. Policija za razbijanje demonstracija je održavala mir. 

U maršu su bili predstavnici svih partija levice, kao i ovogodišnja dobitnica Nobelove nagrade za književnost Ani Erno.

“Poruka je jednostavna: hoćemo bolju raspodelu bogatstva”, rekao je šef Socijalista Olivije For.

Medju demonstrantima bili su brojni predstavnici protestnog gradjanskog pokreta “Žuti prsluci” i mnogi penzioneri.

Organizatori su rekli da je to bio marš protiv visokih troškova života i nedelovanja na probleme koje izaziva promena klime. Oni su zahtevali velika ulaganja protiv klimatske krize ali su tražili i hitne mere protiv visokih cena, uključujući zamrzavanja troškova energije, cena osnovnih dobara i stanarina, a veće poreze za one koji imaju velike profite.

Poslanik Kristof Beks iz levičarske partije “Nepokorena Francuska” rekao je da je današnji marš bio “demonstracija snage” i da pokazuje da je “neki drugi svet konačno moguć ako su svi zajedno i ujedinjeni”.