Ova oblast je žarište sukoba američkih vlasti i levičarskih demonstranata koji ne žele da taj centar bude izgrađen, jer smatraju da će policajci tu uvežbavati vođenje “urbanog rata” i da će zbog njegove izgradnje biti posečeno toliko drveća da će to biti ekološki štetno.

Maskirani demonstranti su juče molotovljevim koktelima i kamenicama napali policajce tokom protesta ispred, kako ga nazivaju, “Pandurskog grada”. Na tom mestu su policajci pre nešto više od mesec dana usmrtili ekološkog aktivistu Manuela Estebana Peza Terana (26).

Teran je ubijen 21. januara kada je policija upala u kamp demonstranata. Policajci tvrde da ih je on napao, što demonstranti dovode u pitanje, a protesti su tog dana prošireni i na centar Atlante, gde je zapaljeno jedno policijsko vozilo, i kamenice i vatrometi bacani na oblakoder u kojem je sedište gradske policije.

U jučerašnjem, kako je policija navela “koordinisanom napadu” na policijski centar u izgradnji zapaljeno je nekoliko građevinskih mašina. Dok su policajci pokušavali da razjure maskirane napadače i da ih pohapse, ovi su koristili zelene lasere kako bi ih zaslepili.

Među onima koji su uhapšeni juče ima Amerikanaca, ali i državljana Francuske i Kanade. Protiv jednog broja njih koji su odranije povezivani sa nasiljem protiv izgradnje centra za obuku podignute su optužnice za domaći terorizam – što je krivično delo koje sa sobom nosi moguću zatvorsku kaznu od 35 godina.

Zvanični naziv policijskog centra je Centar za obuku radi obezbeđenja javne bezbednosti Atlante, i za njegovu izgradnju izdvojeno je 90 miliona dolara. Vlasti se nadaju da će u njemu unapediti spremnost i moral policije nakon nasilnih protesta koji su preplavili SAD posle ubistva Džordža Flojda 2020. godine.

Protiv njegove izgradnje su ne samo tradicionalni borci za čovekovu okolinu već i mladi ljudi anarhističkog usmerenja koji ulaze u sukobe sa onim što smatraju uzrokom društvenih nepravdi.

Agencija Asošiejted pres ocenjuje da sukob u šumama kod Atlante nema mnogo veze sa drugim neredima koji izbijaju u SAD, a za naredne dane najavljeni su novi protesti.