Rumunija, država EU od oko 19 miliona stanovnika, tokom oktobra i novembra se suočila sa najsmrtonosnijim porastom broja zaraženih korona virusom i smrtnih slučajeva što je dovelo do preopterećenja bolnica i čitavog zdravstvenog sistema.

Vlasti su krajem oktobra pooštrile mere ograničenja pa je dnevni broj novih infekcija od tada pao na najniži nivo od avgusta.

Nakon što je Rumunija potvrdila više od deset infekcija omikron sojem korona virusa vlasti sada traže način da spreče novi porast broja zaraženih.

Nova koaliciona vlada raspravlja o zakonu koji bi obavezao radnike da poslodavcima dostave zeleni sertifikat – dokaz o potpunoj vakcinaciji, preležanoj bolesti kovid-19 ili negativan rezultat testa.

Sertifikati bi bili uvedeni nakon što stopa inficiranih korona virusom tri uzastopne nedelje raste iznad odredjenog broja slučajeva.

Samo 40 odsto stanovništva Rumunije je primilo dve doze vakcine protiv korona virusa. Oko dva miliona njih je primilo “buster” dozu koja se smatra neophodnom u borbi protiv omikrona.

Demonstranti, uglavnom bez maski, su se okupili ispred zgrade parlamenta i blokirali saobraćaj. Desetine ljudi nasilno je ušlo u dvorište zgrade parlamenta, a neki su pokušali da pristupe zgradi, što je sprečila policija.
Na protestu su učestvovale različite desničarske grupe, uključujući pristalice rumunske nacionalističke partije AUR, koja ima poslanike u parlamentu. Lider AUR-a Djordj Simion pozvao je gradjane da blokiraju zeleni sertifikat i predlog zakona nazvao neustavnim.

Ministarstvo zdravlja Rumunije je saopštilo da usvajanje zakona o kovid sertifikatima “mora uzeti u obzir interes javnog zdravlja” ali i pobrinuti se za “funkcionisanje privrede”.

Očeklivanja da će se tokom zimskih praznika stotine hiljada Rumuna koji žive u inostranstvu vratiti kući, podstaklo je vlasti da uvedu obrasce za lociranje putnika kako bi se poboljšala mogućnost praćenja infekcije. Za 24 sata popunjeno je više od 100.000 obrazaca.