Optužnica protiv Veronike Belocerkovskaje (52) koja živi u Francuskoj, podignuta je zbog njenih objava na Instagramu koje po oceni vlasti sadrže “namerno netačne informacije o upotrebi Oružanih snaga Ruske federacije radi razaranja gradova i civilne populacije Ukrajine, uključujući decu”.

Na vest o izricanju presude Belocerkovskaja koja je rođena u Odesi, primorskom gradu na jugu Ukrajine, objavila je da je “s jedne strane zbunjena, a s druge, naravno, ponosna”.

Suđenje Belocerkovskaji deo je višemesečnog obračuna Kremlja s protivnicima ruske invazije na Ukrajinu.

Ruski istražni komitet najavio je pokretanje krivičnog postupka protiv Belocerkovskaje još u martu 2022. godine, samo nekoliko sedmica pošto su ruske trupe upale u Ukrajinu i okupirale delove njene teritorije. To je bio prvi poznati slučaj primene novog zakona, donetog takođe u martu 2022. godine, po kojem se kažnjava širenje informacija za koje Kremlj smatra da naružuju rusku vojsku.

Vlasti u Kremlju raspisale su poternicu za blogerkom i zaplenile joj u Rusiji imovinu vredna 153 miliona rubalja (oko 2,2 miliona dolara) koju je stekla kao izdavačica i preduzetnica u oblasti medija. Proglašena je “stranim agentom” što implicira pojačani državni nadzor i javnu diskreditaciju.