On je na četvrtom izdanju „Digitalne ekspedicija“, posvećenom digitalnoj pismenosti i onlajn bezbednosti, naveo da je taj projekat namenjen podjednako i mladima i starijima.

Ipak, aktuealna svetska pandemija korona virusa najviše je ukazala na potrebu digitalnog opismenjavanja starijih, koji zbog zdravstvene krize nisu mogli da komuniciraju sa članovima svoje porodice ili prijateljima.

„Gradjanima je (u velikom broju slučajeva) omogućemo da svoje obaveze obave jednostavno i brzo, u nekoliko klikova. Za početak je dovoljna želja da se nauči nešto novo… Ovaj projekat posebnu pažnju posvećuje starijim gradjanima i sprovodi obuke u gerontološkim centrima i domovima za stare, kako bi se uključila velika populacija penzionera, opremu su dobili njihovi klubovi i udruženja širom zemlje“, naveo je Selaković.

On je kazao je da je živimo u eri digitalne revolucije, u kojima „munjeviti razvoj tehnologije zahteva da svako uzme što veće učešće“.

„(Najnoviji podaci ukazuju) da polovina populacije preko 55 godina koristi internet, što je stvarno porazno, i zato je cilj akcije da te ljude angažujemo, da što više nauče. U projektu ćemo ovih dana imati aktivnosti po celoj Srbiji, gde će stručnjaci iz IT struke edukovati po gerontološkim centrima, kako bi i oni koji nisu odrastali uz internet mogli da ga koriste“, rekao je Selaković.

Aleksandar Jovanović, načelnik Gradske uprave Šapca, kazao je da mu je drago što je „Digitalna ekspedicija“ taj grad uvrstila medju jedan od 16 za ovaj projekat, a da se digitalizacija u doba pandemije pokazala kao „najveća podrška gradjanima i privredi“.

„Ovo je idealna prilika da radimo na edukaciji naših gradjana… Kako bi razvili digitalne kompetencije učenika i osposobili ih za bezbednu i pravilnu upotrebu digitalnih platformi“, dodao je Jovanović.

Cilj „Digitalne ekspedicije“ je da se gradjani upoznaju sa elektronskim uslugama, na primer onima dostupnim na sajtu eUprave, novim tehnologijama, osnovama digitalne bezbednosti i pismenosti.

Pre Šapca, „ekspedicija“ je do sada obišla Beograd, Prijepolje i Vršac, a treba da poseti još 12 gradova Srbije.

„Digitalna ekspedicija“ se realizuje u sklopu projekta „Nova pismenost“, koje podržava USAID i organizacija Propulsion, uz podršku UNDP-a, Vlade Srbije i resornih ministarstava.Ceo video materijal možete preuzeti OVDE

Komentari (0)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.