Ovo pitanje proširilo se internetom u Kini u danima oko festivala Ćingming, doba godine kada Kinezi odaju počast mrtvima. Javilo sekao odgovor na mnoštvo komercijalnih usluga koje tvrde da stvaraju digitalne replike voljenih preminulih ljudi, piše Sinhua.

Čovek iz autonomnog regiona Guangsi Džuang u južnoj Kini je nedavno ponovo mogao da vidi svog preminulog dedu nakon što je tehnološkoj firmi za AI dostavio  njegove fotografije, glasovne snimke i personalizovane pozadine.

Taj 29-godišnjak, koji je odlučio da ostane anoniman, rekao je za Sinhuu da mu je žao što nije mogao da se poslednji put oprosti od svog dede. Sada, svako veče posle posla, provodi nekoliko minuta u ćaskanju sa svojim “digitalnim dedom”.

“Ispričam mu svoje probleme na poslu, a on sa deli svoja vojnička iskustva. Iako su ti razgovori zasnovani na informacijama koje sam ja dao, i dalje sam prijatno iznenađen jer sa mnom razgovara na isti način kao kada sam bio dete”, rekao je on. “To mi je velika uteha”, dodao je.

Na kineskim platformama za e-trgovinu u ponudi su brojne usluge “uskrsnuća” uz pomoć AI, a cene se kreću od 10 juana (oko 1,4 američkih dolara) do više od 10.000 juana.

Džang Jućiang, suosnivač kompanije za tehnologiju veštačke inteligencije sa sedištem u Naningu, glavnom gradu Guangsija, primetio je eksplozivan rast broja zahteva za usluge “digitalnih rođaka” koje pruža kompanija  a koji su podneti u februaru, uoči festivala Ćingming koji je bio 4. aprila.

Kompanija pruža dve takve usluge: može da klonira glas i sliku kako bi stvorila video koji prenosi blagoslove, i može da napravi digitalni klon sposoban da se uključi u jednostavne razgovore.

“Stvaranje digitalnog rođaka zahteva audio snimke, fotografije i informacije o životnim iskustvima preminule osobe. Što više podataka bude obezbeđeno, digitalna replika će biti bliža stvarnoj osobi”, rekao je Džang.

Takve usluge su naišle na pomešana osećanja na kineskim društvenim medijima. Mnogi korisnici interneta rekli su da ih je dirnuo video u kojem je bloger koristio softver za zamenu lica veštačkom inteligencijom kako bi “vaskrsao” svog preminulog oca i utešio svoju slabašnu baku. A viralnini video koji je generisala veštačka inteligencija u kojem preminula slavna pevačica pozdravlja svoje fanove naterao je porodicu te pevačice da zahteva njegovo uklanjanje, navodeći da “ponovo otvara stare rane” .

Liang Đia, psihijatar i član Kineskog udruženja lekara, rekao je da razgovor sa digitalnim replikama pomaže ljudima da održe emocionalnu vezu sa mrtvima i omogućavaju onima koji su neočekivano izgubili svoje voljene da završe proces žalenja.

Neki ispitanici su takođe izrazili zabrinutost zbog preteranog oslanjanja na virtuelnu stvarnost. “Razgovor sa digitalnim rođacima samo će mi otvoriti rane podsećajući me da su preminuli”, rekao je 20-godišnji student u provinciji Guangdong koji je nedavno izgubio dedu.

Ova tehnologija bi takođe mogla da se suoči sa pravnim problemima. “Ako se tehnologija koristi za ‘vaskrsavanje’ nerođaka ili javnih ličnosti bez odgovarajućeg ovlašćenja, to bi moglo predstavljati kršenje ili bi je mogli koristiti kriminalci da počine prevaru ili klevetu pojedinca”, rekao je Ning Naiming, advokat iz Naninga.

Feng Gui, član Kineskog društva pravnika, rekao je da ožalošćeni rođaci u Kini mogu legalno da traže od kompanije da “vaskrsne” preminulu osobu koristeći tehnologiju veštačke inteligencije. “Ali ako postoji neslaganje među bliskim rođacima u vezi sa tim da li da se ‘vaskrsne’ pojedinac putem AI, onda dolazi do kontroverze”, dodao je.

Šen Jang, profesor veštačke inteligencije i velikih podataka na Univerzitetu Tsinghua, rekao je da je napredak tehnologije veštačke inteligencije pokrenuo pitanje da li bi “digitalno uskrsnuće” trebalo da bude zakonsko pravo.

Okrenuvši pitanje postavljeno na početku ovog članka, pitaoe je da li biste pristali da veštačka inteligencija koristi vaš glas i sliku da pravi društvo članovima vaše porodice kada vas ne bude bilo.

“Da li svako želi da njegov ili njen lik i prikaz  ostane u svetu nakon smrti? Ovo bi moglo biti novo pitanje u eri veštačke inteligencije”, rekao je Šen.