“Moj stav je sledeći – Zdravko Ponoš je veoma dobar predsednički kandidat i kada on to i formalno bude postao ja ću sve svoje potencijale upotrebiti da dobije što više glasova i, ako Bog da, pobedi Aleksandra Vučića”, rekao je Dikić za agenciju Beta, koji je u autorskom tekstu za list Danas, objavljenom u ponedeljak, komentarisao predlaganje Ponoša kao predsedničkog kandidata, što je učinila Stranka slobode i pravde.

“Da ne bude dileme”, naveo je, on se nije pobunio zbog kandidovanja Zdravka Ponoša, već, kako je naglasio, “zbog načina na koji je to uradjeno”.

“Nijedan kandidat, pa ni gospodin Ponoš, ne može pobediti bez jedinstva opozicije koje se mora manifestovati pri donošenju svih važnih odluka. Narodu je dosta svadja, podmetanja, ličnih netrpeljivosti i bolesnih ambicija opozicionih lidera”, ukazao je Dikić.

Dikić je podsetio da godinama piše i poziva na “ujedinjenje svih opozicionih snaga protiv ovog štetočinskog režima koji nas gura u ambis”.

“Zato na mene, a verujem i na širu javnost, razočaravajuće deluju sitnosopstveničke razmirice unutar opozicije i to par meseci pred sudbonosne izbore”, konstatovao je Dikić.

Kako je rekao, “iskreno, koliko strepim zbog izbornih rezultata, toliko se plašim i naše pobede, jer su izgleda danas odnosi u opoziciji gori nego u nekadašnjoj Demokratskoj opoziciji Srbije (DOS)”.

“DOS se posle osvajanja vlasti raspao posle godinu i po dana, plašim se da bi ovakav Savez, ukoliko osvoji vlast, trajao mnogo kraće, a pred njim je puno više izazova nego pre 22 godine. Ovakav stepen zatrovanosti, devastacije i duhovnog siromaštva nismo imali u svojoj istoriji i potrebna je nacionalna katarza da bismo se oporavili”, poručio je Dikić.

Govoreći o njegovom tekstu objavljenom u ponedeljak u listu Danas, čije su izvode preuzeli mnogi mediji, Dikić je rekao da je iznenadjen snažnom reakcijom javnosti na tekst “koji je bio kombinacija iskazivanja političkog stava i iskrenog emotivnog pražnjenja”.

“Reakcije su različite. Vrh stranke je reagovao negativno, dok su po dubini članovi upućivali poruke podrške. Ni u kom slučaju nisam želeo da naštetim stranci, već da ukažem na nekorektne poteze naših koalicionih partnera, što sam i ranije činio”, rekao je Dikić.

Lutovac je juče kazao da su Politički savet, Gradjanski klub i predsedništvo DS doneli odluku da se podrži Ponoš, ali da je potrebno da stav donesu i ostali organi stranke.

Dikić je, u autorskom tekstu za list Danas, ocenio je da je “metodologijom svršenog čina stranka koja – iz nepoznatih razloga – pretenduje da bude predvodnik opozicije predložila Zdravka Ponoša za predsedničkog kandidata”.

“Bez prethodnog dogovora, bez jasnih meritornih parametara, bez serije sastanaka na široj osnovi koalicionih partnera, istrčavanje sa ovakvim predlogom samo je još jedan dokaz da sukobi unutar opozicije još uvek nisu prevaziđeni i da oni nisu samo posledica netrpeljivosti i bolesnih ambicija. Problemi su mnogo dublji”, naveo je Dikić.

On je pitao “gde je u svemu tome DS koja je uvek bila vezivno tkivo srpske opozicije” i naveo: “komatozna, skrajnuta, ponižena”.

Prema njegovim rečima, “dve su opcije”. “Prva je – zbog nepoštovanja pravila elementarne pristojnosti i zbog neodgovornih poruka koje se šalju opozicionoj javnosti DS obustavlja pregovore o zajedničkom nastupu na sledećim gradskim i parlamentarnim izborima”, napisao je Dikić.

Druga je, naveo je, “GO DS uskraćuje poverenje stranačkom rukovodstvu, ako isto na sednici GO predloži glasanje o podršci kandidaturi Zdravku Ponošu”.

“Takav iznudjeni potez onih koji su se u naše ime, a bez našeg znanja, dogovarali o prostiranju crvenog tepiha za čoveka koji napušta vrh jedne stranke, da bi ga kandidovala druga, dok treća glumi Marka Djurića sa šakama spremnim za aplauz ili aklamativno izglasavanje tudjih odluka, jeste brutalno spuštanje najvišeg partijskog organa ispod granica dostojanstva, što je za mene apsolutno neprihvatljivo”, naveo je Dikić za Danas.