Đilas je na tribini “Srbija u Evropi”, održanoj u Kragujevcu, rekao da se danas u Srbiji realiziju investicije koje su ugovorene “još pre korone” a da “novih velikih investitora nema”.

“Veliki poslovi koji su bili pred potpisivanjem, se otkazuju zbog neusklađivanja spoljne politike sa EU”, naveo je predsednik SSP a prenela ta stranka.

Đilas je kazao i da “80 odsto” izvoza iz Šumadije i Pomoravlja ide na tržište EU a da “slično i u ostatku Srbije”.

“Zato nije čudno da su domaći privrednici, na kojima mora da počiva privredni razvoj Srbije zabrinuti, znajući kakve su posledice neformalnih sankcija EU koje se primenjuju protiv Srbije”, naveo je Đilas.

Ocenio je da je neophodno da predsednik Aleksandar Vučić i Srpska napredna stranka “odmah donesu odluku kojom će potvrditi da je Srbija deo Evrope”.

“Vlast nam poručuje da Srbija ‘sanja i ostvaruje snove’ a realnost je potpuno drugačija. Inflacija raste, sada je 16 odsto. Prehrambeni proizvodi su poskupeli 26 odsto za godinu dana. Plate na mogu da isprate toliki rast cena.
Nastavak ovakve politike predstavlja kockanje budućnošću države i naroda i ono mora odmah da prestane”, naveo je lider SSP.
Najavio je da će za desetak dana biti održan Glavni odbor SSP na kom će biti usvojen plan “Srbija u Evropskoj uniji do 2030”.

“Smatramo da je to pitanje opstanka države i naroda. Srbija treba da bude u EU jer nemamo drugu opciju. Ako se opet udaljavamo od kontinenta na kome živimo, pretvorićemo se u izolovano ostrvo a posledice bi bile ravne nekom ekonomskom bombardovanju”, naveo je Đilas.

Dodao da Srbija treba da ide ka EU “ne zato što nas oni žele ili ne žele nego zato što to nama znači”.

“To znači bolju zaštitu radničkih prava, a ne da nam žene umiru na proizvodnim trakama kako umiru. To znači da ne može specijalac da ima četiri puta veću platu od nastavnika, učitelja, dva i po puta veću od lekara. To su stvari koje jednostavno nisu normalne”, rekao je lider SSP.

Đilas je naveo i da je Predsedništvo SSP zaključilo da evropski predlog o Kosovu “nije dobar za Srbiju”.

“Mi ga kao takvog ne možemo podržati ali smo opet svesni da je to papir koji je već prihvaćen i da bi njegovo odbacivanje sada vodilo Srbiju u izolaciju, ravnu onoj koju ćemo doživeti ukoliko bar delimične sankcije Rusiji ne uvedemo”, kazao je Đilas.