“Iako je postizborno okruženje u Srbiji bilo napeto i čuli smo dosta oštre retorike, tokom poslednjih nedelja sam takođe video da se fokus pomera na važnost da se u potpunosti sprovedu preporuke koje je ODIHR dao krajem februara, što je dobrodošlo”, naveo je Mekači u autorskom tekstu dostavljenom agenciji Beta.

Mekači navodi da će tokom ovonedeljne posete Beogradu imati sastanke sa predstavnicima vlasti, političkih stranaka i civilnog društva, kako bi izrazio podršku ODIHR-a za rad na unapređenju izbornog procesa, ali i čuo o problemima koji izazivaju njihovu zabrinutost.

ODIHR je 17 puta posmatrao izbore u Srbiji, poslednji put u decembru 2023. godine, ukazao je Mekači i dodao da se procena, kao i uvek, zasnivala na sveobuhvatnoj analizi svih ključnih aspekata izbornog procesa koju su sproveli stručnjaci ODIHR-a, kao i stotine dugoročnih i kratkoročnih posmatrača.

“Napredak je sada moguć u Srbiji jer su rešenja nadohvat ruke čak i u oblastima kao što su obezbeđivanje bolje transparentnosti oko biračkih spiskova ili poboljšanje nezavisnosti i nadzora medija, i druge”, naveo je Mekači u autorskom tekstu koji objavljujemo i u integralnom obliku.