Divanefendić je na konferenciji za novinare kazao da se popis obavlja planiranim tokom, kao i da se sa jednako uspeha sprovodi kako na gradskom, tako i na seoskom području.

“Bilo je samo nekih izolovanih slučajeva, jedan ili dva takva, gde su ljudi čisto zbog nekog nepoverenja ili nerazumevanja propisa izražavali neku nedoumicu ili sumnju. Molim građane da ne nasedaju na dezinformacije, ovi podaci se koriste isključivo u statističke svrhe”, rekao je Divanefendić.

Prepreku u sprovođenju popisa, kazao je on, predstavljaju građani koji usred dnevnih obaveza i poslova nisu u svojim domovima ili nemaju vremena da se posvete popisivaču.

“Podsećamo građane da popis mogu da izvrše i na taj način što se mogu dogovoriti sa svojim popisivačem o vremenu i terminu njihovog dolaska u domaćinstvo. Pored kontakta koji im ostavi popisivač, uvek se mogu obratiti i na broj popisne komisije 064/862-74-14”, naveo je Divanefendić.

Zakon o popisu propisao je obavezu svim građanima da se popišu, a oni koji odbiju mogu da očekuju kaznu od 20.000 do 50.000 dinara.