On je na konferenciji za novinare rekao da su pripreme za popis počele u junu, a da je u ceo postupak uključeno 25 instruktora i oko 160 popisivača koji ovih dana obilaze i upoznaju se sa terenom na kojem će biti angažovani.

“Popisivači će od subote ujutru biti na terenu i popis će trajati 30 dana. Popisivači će imati legitimaciju koju će biti dužni da stave na uvid građanima prilikom popisivanja. Sve će se raditi elektronski, popisivači su dobili opremu, testirana je, a ceo postupak će trajati oko tridesetak minuta”, kazao je Divanefendić.

On je poručio da će popisivati svi građani koji se budu nalazili u stanu ili domaćinstvu, da su pitanja ista kao na popisu 2011. godine i da se prikupljeni podaci mogu isključivo koristiti u statističke svrhe.

“Ne očekujemo probleme, a građani ne moraju da strahuju, popis traje 30 dana. Ukoliko popisivači ne zateknu građane u stanu, po pravilu je da moraju dva puta da se pojave na adresi, a ukoliko u oba slučaja ne bude prisutnih, ostaviće obaveštenje sa brojem telefona kako bi mogli da ugovore vreme posete”, objasnio je Divanefendić.

Predsednik Popisne komisije ocenio je i da se ovaj popis, za razliku od prethodnog, odvija u pozitivnoj atmosferi i pozvao građane da se popišu.

“Bitno je kako bismo pokazali pravo stanje koje će se odraziti na sve segmente naših života. Od kvaliteta podataka zavisi kakvo će nam obrazovanje, zdravstvo i rad lokalnih organa biti. Veći broj stanovnika znači veći broj zaposlenih u policiji, zdravstvu, bolničkih kreveta, ali i veći broj taksista”, dodao je on.

Divanefendić je poručio i da će tokom popisa biti organizovana dežurstva i aktiviran telefonski broj na koji građani mogu dobiti sve neophodne informacije.