On je za radio Sto plus izjavio da će se protest održati u osnovnim školama “Vuk Karadžić” i “Desanka Maksimović”, te srednjoj Medicinskoj “Dva heroja”, Tehničkoj “Izudin Šušević” i Školi za dizajn.

“Mi sada imamo situaciju da konstantno podržavamo svakog prosvetnog radnika u Srbiji, bio on član našeg sindikata ili ne. On je jednostavno prosvetar – osoba koju treba da zaštiti država, a i mi kao sindikat”, rekao je Divanefendić.

Elvis Divanefendić

Kao glavni razlog za protest prosvetara u Novom Pazaru, Divanefendić je naveo podršku nastavnici engleskog jezika iz Trstenika kojoj su učenici izmakli stolicu, snimali telefonom i objavili na društvenim mrežama.

“Hoćemo da pružimo podršku i njoj i svakom prosvetnom randiku kome se to dešavalo ranije, dešava se, a pretpostavljamo i plašimo se da će se dešavati i ubuduće”, istakao je Divanefendić.

Ocenio je da se prosvetari suočavaju sa mnogim problemima i da njihov položaj nije dobar.

“Sve je više problema, sve više vršnjačkog nasilja među decom, nasilja prema nastavnom osoblju od strane dece i roditelja, uprave škole, mobinga. Sve su to problemi koji se javljaju svuda po Srtbiji, pa eto tako i u Novom Pazaru”, rekao je Divanefendić.

Predsednica USPRS Jasna Janković ranije danas je najavila da će nastava biti obustavljena u školama u 46 gradova Srbije, među kojima je i Tutin.

Ministar prosvete Branko Ružić rekao je da je za danas predviđena prva sednica radne grupe tog ministarstva za prevenciju i suzbijanje nasilja u školama, napominjući da će novi tim do 20. decembra imati rok da utvrdi manjkavosti i predloži izmene u dosadašnjoj praksi.