DJB je u saopštenju naveo da je na nedavnoj sednici Republičke izborne komisije razmatran tekst Informacije o Aktu o promeni Ustava, koji javnosti treba da posluži kao osnova za razumevanje tematike o kojoj će se glasati na referendumu o promeni Ustava.

“Uprkos činjenici da član 26. Zakona o referendumu jasno propisuje da ovaj tekst mora sadržati objektivne informacije o pitanju kao i da verno i u jednakoj meri odražava stavove strana koje se zalažu za različite odgovore na referendumsko pitanje, članovi RIK-a usvojili su predloženu verziju vlasti koja u sebi sadrži isključivo afirmativne informacije”, naveo je DJB.

U saopštenju je naglašeno da su DJB-Suverenisti i Zavetnici glasali protiv.

“Imajući u vidu javni interes objektivnog informisanja javnosti i propise, predstavnici DJB-Suverenista u RIK-u, upozorili su kolege da tekst nije u skladu sa Zakonom o referendumu i predložili da se tekst vrati na doradu i dopunu pre usvajanja”, preneo je DJB.

U toj stranci ističu da tekst sadrži isključivo afirmativne informacije, dok nijednom rečenicom ne odražava stavove onih koji se zalažu za negativan odgovor na referendumu.

Naglasili su da “tekst ne sadrži čak ni mišljenje predsednika skupštinskog Odbora za pravosudje, koji se javno izjasnio protiv predloženih promena Ustava”.

“Kada je predsednik RIK-a stavio na glasanje ovaj predlog DJB da se tekst vrati na dopunu, za njega su glasali jedino DJB, Zavetnici i Dveri, a nakon što je potom na glasanje stavljen i predlog te nepotpune i protivzakonite odluke, protiv su glasali jedino DJB-Suverenisti i Zavetnici”, prenosi se u saopštenju.

Navedeno je da su “svi ostali opozicioni predstavnici glasali za, uključujući Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS), radikale, Tadićeve (članove Socijaldemokratske stranke) i, na žalost i Dveri”.

“POKS i radikali očigledno fingiraju svoje protivljenje ustavnim promenama, dok za Dveri verujemo da se radi o greški njihovog člana RIK-a koja se, nadamo se, neće ponoviti”, naveo je DJB.

DJB-Suverenisti su naveli da još jednom pozivaju sve opozicione predstavnike da “ne guraju glavu u pesak pred najavljenim skrnavljenjem Ustava Srbije”, već da se uključe u aktivnu kampanju obaranja predloženih promena Ustava na referendumu zakazanom za 16. januar naredne godine.

Naglašeno je da se najavljenim promenama od narodne suverenosti otima čitava sudska grana vlasti, a u ime nezavisnosti od politike dovodi u zavistan položaj od nepotizma i krupnog kapitala.

Ističe se da je vlast ranjiva na referendumu 16. januara, te naglašava da će pobeda na referendumu pripremiti teren za pobedu na izborima.

“Neshvatljivo je da bilo koja istinski opoziciona politička opcija namerava da bojkotuje referendum na kome je lakše pobediti vlast, a izadje na izbore na kojima je to mnogo teže učiniti”, navodi se u saopštenju.

//