Djedović je rekla da je puštanje u rad Termoelektrane-toplane (TE-TO) Pančevo, projekat koji je realizovan u saradnji sa ruskim partnerima, od velike važnosti za Srbiju.

Istakla je da je TE-TO Pančevo prva gasno-parna elektrana u Srbiji, namenjena za kombinovanu proizvodnju električne i toplotne energije na bazi prirodnog gasa, jednog od ekološki najčistijih goriva.

Planirana proizvodnja dovoljna je, kako je rekla za snabdevanje oko 300.000 prosečnih domaćinstava godišnje, što će u mnogome doprineti energetskoj sigurnosti Srbije.

Djedović je podsetila da je Rusija važan partner Srbije u energetici i dodala da se “u ovim izazovnim vremenima jasno vidi koliko je izgradnja gasovoda Balkanski tok doprinela energetskoj stabilnosti”.

Na sastanku je bio reči i o planovima u vezi sa gradnjom novog naftovoda Srbije do Madjarske i povezivanja na ruski naftovod “Družba”.

Ambasador Bocan Harčenko je čestitao ministarki na imenovanju i izrazio nadu da će saradnja u oblasti energetike biti nastavljena.

“Zainteresovani smo da pružimo punu podršku daljem razvoju energetske infrastrukture u Srbiji, posebno izgradnji gasne interkonekcije sa Bosnom i Hercegovinom i Republikom Srpskom, novim naftovodom do Madjarske, ali i rekonstrukciji energetskih objekata, u čemu su ruske kompanije već učestovale”, rekao je Bocan Harčenko.