Djilas nije želeo da potvrdi da njegova stranka izlazi na izbore 2022, niti ko je mogući kandidat opozicionog bloka, ali je izrazio optimizam da će opozicija pobediti na lokalnim izborima u Beogradu, kao i da bi dobar kandidat opozicije mogao da pobedi sadašnjeg predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

„Ako donesemo odluku da učestvujemo u izborima u Srbiji, ja sam siguran da ćemo pobediti na izborima u Beogradu i da će rezultati na parlamentarnim izborima biti mnogo drugačiji nego što mnogi danas i u Srbiji i svetu misle da će biti, i siguran sam da pravi kandidat ima šanse da pobedi Aleksandra Vučića na predsedničkim izborima“, rekao je.

Dodao je, medjutim, da odluka o izlasku na izbore „nije uopšte laka“ i da mora da prodje kroz sve stanačke organizacije koje žele da budu zajedno na toj listi.

Prema njegovim rečima, to su u ovom trenutku Demokratska stranka (DS), Narodna stranka (NS), Pokret slobodnih građana (PSG), Pokret za preokret, Stranka slobode i pravde (SSP), ali, dodao je, treba se dogovoriti i s nekim nestranačkim ličnostima koje su neophodne na toj lisit.

„Takva lista danas u Srbiji može da predje trećinu glasova. Danas, na pet meseci pred izbore, šta će biti u sledećih pet meseci – videćemo“, rekao je.

Djilas je rekao i da SSP u ovom trenutklu ne licitira s imenima potencijalnih kandidata i naglasio da je „važno da ta osoba može da suštinski simbolizuje jedinstvo“.

„I kada ga sutra vidim u Vašingtonu ili Moskvi lii Pekingu, Berlinu ili Parizu da budem ponosan što je to moj predsednik. Za takvom osobom tragamo, mislim da smo blizu da takvu osobu nadjemo, i bićemo u prilici da vrlo brzo to saopštimo građanima Srbije“, dodao je.

Na pitanje kakva je platforma njegove stranke u odnosu na Kosovo, Djilas je rekao da prvo treba prestati s lažima, raditi na pomirenju i postizanju dogovora gde su mogući.

„Oko nečega ne možemo da se dogovorimo. Znači kosovski Albanci hoće da budu nezavisna država, mi smatramo da je to deo teritorije države Srbije. Dobro, oko toga ne možemo da se dogovorimo, ali možemo da se dogovorimo oko nekih drugih stvari da malo ljudi počnu bolje da žive“, kazao je.

Djilas i njegov zamenik Borko Stefanović koji borave u poseti SAD razgovaral