Djilas je za televiziju B92 kazao da smatra da je velika većina gradjana Srbije protiv priznanja nezavisnosti Kosova, a da bi za odluku o priznanju bilo neophodno da se promeni Ustav Srbije.

Prema njegovim rečima, sa te sednice parlamenta trebalo bi da sve političke opcije daju podršku onima koji učestvuju u dijalogu sa Prištinom.

„Idealno bi bilo da se uključe i institucije od važnosti za srpski narod, Srpska akademija nauka i umetnosti (SANU), Univerzitet, Srpska pravoslavna crkva (SPC), da to bude jedan papir koji daje neku podršku onima koji razgovora u tom trenutku, a i da pokazuje stav ove zemlje“, rekao je Djilas.

On je naveo da je dobro da se lideri Evrope, kako su najavili francuski predsednik Emanuel Makron i nemački kancelar Olaf Šolc, uključe u dijalog Beograda i Prištine.

Djilas je ponovio stav SSP da interes Srbije treba da bude izbegavanje sukoba sa delom sveta u kome gradjani Srbije žive – Evropom.

Dodao je da se zalaže za uvodjenje sankcija Rusiji, ocenjujući da Rusiji sankcije Srbije „ništa ne znače.

Upitan o inicijativi Otvoreni Balkan, lider SSP je kazao da podržava svaku inicijativu koja spaja region i smanjuje tenzije.