„Rekli ste mi tada da vi ne mozete mnogo da uradite, da svaki put kad kritikujete vlast oni prestanu da saradjuju sa misijom. I ja to shvatam. Ali ovo što ste rekli danas o stanju u zemlji koju sve svetske organizacije ocenjuju negativnim ocenama kada je reč o slobodi, ljudskim pravima, korupciji i kriminalu i to na dan kada je Hjuman rajts voč (Human Rights Wach) saopštio da su novinari koji kritikuju vlast izloženi pretnjama i nasilju, predstavlja veliku sramotu, i za Vas i za organizaciju koju predstavljate“, poručio je Djilas.

On je pitao Bratua o kakvim uslovima za fer izbore govori i da li primećuje da je u medijima sa nacionalnim frekvencijama odnos vlasti i prave opozicije takav da vlast ima sate i dane programa, a opozicija nekoliko minuta.

„Ne primećujete da se na svim komercijalnim televizijama sa nacionalnom frekvencijom opozicija doslovce svakodnevno satanizuje? Niste primetili ‘film’ od 20 minuta koji je emitovan na TV Pink, TV Hepi i još na mnogim lokalnim televizijama u kojem se targetiraju novinari i lideri opozicije na isti način kako je to uradeno i Oliveru Ivanovicu neposredno pred ubistvo“, pitao je lider SSP.

On je postavio niz pitanja o tome kako pišu novine i portali pod kontrolom Aleksandra Vučića o napadima na Mariniku Tepić zbog njenog nacionalnog porekla, o navodnim aferama na račun Djilasa i njegovog brata koje su pokrenuli tabloidi, o poništenju presude napadaču na novinara Milana Jovanovića, puštanju jednog od najvećih narko-trgovaca na svetu Darka Šarića, o pritiscima na glasače, o batinama na izborni dan širom Srbije i još mnogo toga.

„Siguran sam da znate za sve ovo. I siguran sam da ste uvredili ne samo nas koji se borimo za slobodu i pravdu u Srbiji, već i zemlju iz koje dolazite, Norvešku, tvrdeći da je i tamo situacija slična ovoj u Srbiji“, poručio je Djilas ambasadoru Bratuu i dodao da su gradjani Srbije odavno shvatili da im niko neće pomoći i da velikoj većini medjunarodne zajednice odgovara Aleksandar Vučić.

Šef misije OEBS u Srbiji Jan Bratu izjavio je za N1 da misli da u Srbiji postoje uslovi za održavanje fer izbora.