„Predsednik Srbije (Aleksandar Vučić) se, radi obuzdavanja inflacije, ali pre svega zbog populizma odlučio za minimalno povećanje cene struje, a ostatak će nadoknaditi iz budžeta ili zaduživanjem države, pa će to opet platiti gradjani“, rekao je Djogović, povodom saglasnosti Agencije za energetiku (AERS) sa zahtevom Elektroprivrede Srbije (EPS) da poveća cenu struje.

Savet AERS-a je na današnjoj sednici, na zahtev EPS-a  dao saglasnost na odluku o ceni električne energije koju je zatražio EPS.

Prosečna cena struje za kupce koji imaju pravo na garantovano snabdevanje po regulisanim cenama (domaćinstva i mali kupci) utvrdjena je na osnovu maksimalno odobrenog prihoda i predvidjenih količina električne energije za prodaju kupcima na garantovanom snabdevanju i iznosi bez poreza i taksi 8,144 dinara po kilovat satu (kWh) i veća je u odnosu na postojeću prosečnu cenu za 6,5 odsto.

Djogović je rekao da će ovo povećanje cene struje koja je uprkos tome beneficirana, platiti i oni gradjani koji mogu da plate skuplje i oni koji ne mogu da plate ni po dosadašnjim cenama jer nisu napravljene socijalne karte.

Dodao je da će se tako iz džepa svakog gradjanina uzimati novac kako bi se EPS „držao na nogama“.

Tom javnom preduzeću će, prema njegovim rečima trebati finansijska infuzija još sigurno 1,5 godina.

„EPS je u ovom stanju neizlečivi bolesnik i treba mu tražiti manjinskog strateškog partnera koji bi profesionalnom upravom vodio tu firmu ka ozdravljenju“, rekao je Djogović.

Istakao je da nikako ne treba prodavati većinski deo EPS-a i da njegov vlasnik treba da ostane država.

Ministarka rudarstva i energetike Srbije Zorana Mihajlović već nekoliko meseci najavljuje da je spremna Uredba o energetski ugroženom kupcu, koja će pomoći onima koji ne budu mogli da plate struju, gas ili toplotnu energiju i da će imati širi obuhvat, ali još nije objavljena.