Tročlano veće Saveznog suda jednoglasno je danas odbilo žalbu prvog tenisera sveta na ukidanje vize, pa će Djoković biti deportovan iz Australije i neće braniti titulu na Australijan openu u Melburnu.

Odluku o ukidanju vize doneo je ministar za imigracije Aleks Hok, jer bi po njegovom mišnjenju, prisustvo nevakcinisanog igrača moglo da podstakne protivljenje vakcinaciji protiv korona virusa, ali i zbog zabrinutosti za javno zdravlje.

“Uzeću malo vremena da se oporavim pre nego budem dalje komentarisao. Izuzetno sam razočaran odlukom Suda da odbije moj zahtev, što znači da ne mogu da ostanem u Australiji i učestvujem na Australijan openu. Poštujem odluku suda i saradjivaću sa relevantnim vlastima u vezi sa odlaskom iz zemlje”, naveo je Djoković.

On je rekao da mu je neprijatno što je prethodnih nedelja bio u centru pažnje i da se nada da će se svi sada koncentrisati na tenis i turnir koji voli. Poželeo je svim učesnicima uspešan turnir.

“I na kraju, želim da zahvalim porodici, prijateljima, timu, navijačima i mojim sunarodnicima na stalnoj podršci. Svi ste mi bili veliki izvor snage”, naveo je Djoković.

Djoković je na Australijan openu trebalo da pokuša da osvoji rekordni 10. trofej na tom turniru i rekordnu 21. grend slem titulu.

On je po rasporedu u prvom kolu trebalo da igra protiv sunarodnika Miomira Kecmanovića, ali će ga sada u žrebu zameniti laki luzer Salvatore Karuzo.

Prvi grend slem turnir u sezoni počinje u ponedeljak u Melburnu.