“Ne samo da promene najvišeg pravnog akta donosi jednopartijska skupština, već se to čini putem mahinacija sa zakonom o referendumu, gde se ukida obavezan cenzus od 50 odsto izašlih birača za uspeh referenduma”, naglasio je Djordjević u pisanoj izjavi.

On je ocenio da je izlazak na referendum davanje pristanka na “Vučićeve mahinacije srpskim pravnim i političkim sistemom”.

“Isto čini opozicija koja izlazi na izbore, kao i ona koja poziva na referendum. Pristaju na Vučićeve igrice, umanjujući tako energiju naroda vidjenu na protestima”, rekao je Djordjević.

Kako je rekao, “Srpska napredna stranka (SNS) će i na izborima i na referendumu krasti, ucenjivati, podmićivati, prebijati, izvoditi glasače po spiskovima” i poručio da “na to ne treba pristati mirno”.

“Pošten referendum, kao ni slobodni izbori, neće biti održani dok se ne smeni režim. Tek onda, u jednoj slobodnoj i demokratskoj atmosferi, eksperti i političari treba da sednu i dogovore se da li su nam potrebne izmene Zakona o referendumu i izmene Ustava. Dok god je na vlasti ovaj kriminalni režim, nema reči o normalnoj proceduri”, izjavio je Djordjević.

On je rekao da je jedini odgovor na takvo ponašanje vlasti “masovna gradjanska neposlušnost na ulicama Srbije”.

“To smo videli i kod povlačenja Zakona o eksproprijaciji. Ovaj režim razume samo ulicu i gradjanski bunt. Zbog toga referendum 16. januara ne sme da se održi, isto kao ni izbori 3. aprila”, poručio je Djordjević.

Prema njegovim rečima, “ukoliko pak SNS istraje u nameri, rezultati nelegitimnog referenduma moraju se poništiti onda kada se Srbija oslobodi Vučića”.

“Referendum je, ustvari, podvala režima. Ako prodje referendum o Ustavu, uskoro ćemo imati i o Rio Tintu i o brisanju Kosova i Metohije iz preambule (Ustava), kao i o svim drugim pitanjima koja se žele nametnuti srpskom narodu”, rekao je Djordjević.

On je istakao da će pokret Oslobodjenje sutra, 16. januara, pozvati narod na obeležavanje godišnjice ubistva Olivera Ivanovića, “simbolično ukazujući na kriminalnu prirodu režima Aleksandra Vučića”.