Djukić je agenciji Beta kazao da odluka kosovske vlade da podnese prijavu za članstvo u EU predstavlja pritisak na Srbiju.

“Podnošenje prijave za članstvo Kosova u EU je još jedan vid pritiska na Srbiju da se reši kosovsko pitanje. Ta prijava će na neko vreme završiti u nečijoj fioci jer ne može da udje u proceduru iz više razloga. Kosovo nije član UN, Saveta Evrope i niza drugih medjunarodnih organizacija”, ocenio je Djukić.

Medjutim, prema njegovim rečima, Priština je imala podršku Zapada i za taj korak.

“Nisam primetio da se bilo ko ogradio od te odluke kosovske vlade, što znači da su svi kanali otvoreni da se na Srbiju izvrši pritisak kako bi se u što kraćem roku rešilo kosovsko pitanje”, naglasio je bivši diplomata.

Djukić je rekao da je francusko-nemački predlog za rešavanje kosovskog pitanja najozbiljnija ponuda koja se do sada našla na pregovaračkom stolu.

“Zapad ovog puta neće odustati od konačnog rešenja kosovskog pitanja. Očito je da su sada po tom pitanju usaglašeni stavovi Vašingtona i Brisela”, kazao je Djukić.

Na pitanje Bete da li se može očekivati da će francusko-nemački predlog za rešavanje kosovskog pitanja prihvatiti Beograd i Priština, Djukić je rekao da će Priština sigurno prihvatiti obaveze koje proizilaze iz tog plana.

“Medjutim, ne verujem da će Beograd potpisati francusko-nemački predlog. Mislim da ova vlast nije zrela za prihvatanje konačnog rešenja i da i dalje hoće da igra na instrumentima koji nisu u upotrebi. Beograd se u poslednje vreme poziva na neka dokumenta koja su davno prevazidjena, kao i na Rezoluciju 1244 koju godinama nisu spominjali”, kazao je Djukić.

Naglasio je da su vlasti u Beogradu same sebe dovele u ćorsokak i da nisu sposobne da povuku nijedan mudar i racionalan potez kada je u pitanju Kosovo.

“U francusko-nemačkom predlogu su izbačene sve crvene linije preko kojih Beograd ne može da predje. Dakle, ne spominje se članstvo Kosova u UN, kao ni medjusobno priznanje. Indikativno je da je Zapad preuzeo obavezu, da bez saglasnosti Srbije Kosovo bude primljeno u UN. Meni to govori da i pored rata u Ukrajini postoji komunikacija izmedju specijalnih bezbednosnih službi Vašingtona i Moskve i da će Kosovo na kraju biti potkusurna moneta izmedju velikih sila”, zaključio je Srećko Djukić.