Na pitanje da li bliska politička i vojno-tehnička saradnja sa Rusijom, Belorusijom i Kinom otežava odnose Srbije sa SAD, Djurić je u intervjuu za Glas Amerike rekao da je poverenje izmedju Beograda i Vašingtona „zaista u porastu“.

„To je nešto čime mogu da budem zadovoljan kao ambasador. Mi vodimo dijalog sa predstavnicima najrazličitijih američkih institucija, saradjujemo na mnogim poljima. Njima je poznato da je Srbija zemlja koja baštini samostalnu, nezavisnu i multivektorsku spoljnu politiku“, kazao je Djurić.

Naveo je da je Srbija „zemlja koja ima duboke razloge“ za vojno neutralnu poziciju i dodao da je radi afirmacije tog položaja „u pojačanom dijalogu sa velikim silama“.

„Ne mogu da kažem da sam ovde suočen sa otvorenim pritiscima ili kritikama povodom toga koga će Srbija birati za trgovinske ili druge sagovornike u drugim delovima sveta“, rekao je Djurić.

On je kazao da su odnosi Srbije i SAD u političkom domenu „u usponu“, i dodao da je za Beograd „veoma značajno“ da od predstavnika američke administracije „može sve češće da čuje snažnu podršku regionalnim i evropskim integracijama“.

„Bez saradnje sa Vašingtonom teško da može biti rešenja za pitanje Kosova i Metohije. I za različita druga pitanja. Mi nastojimo da unapredimo poverenje izmedju naših strana. Takodje, ne bih potcenio saradnju u oblasti odbrane koja je u usponu“, naveo je Djurić.

Povodom ubistva tri američka državljanina, braće Bitići, 1999. godine, čije nerešavanje godinama opterećuje odnose Srbije i SAD, Djurić je rekao da je „stravičan zločin za koji mora da usledi zaslužena kazna protiv onih koji su ga počinili“.

„Ali, uveren sam da pravosudni organi treba da daju svoj sud, a da mi političari ili diplomatski predstavnici pomognemo njihovom radu. Koliko sam upoznat, Tužilaštvo za ratne zločine aktivno radi na tom slučaju“, kazao je srpski ambasador.

Naveo je da Srbija „nije odgovorna za političke tenzije i nesporazume u regionu“, i dodao da ona danas „zaista želi da izadje iz matrice medjudržavnih ili medjunacionalnih sukoba“.

„To je naš vitalni interes. Mi smo ti koji najviše gubimo iz te vrste i retorike i političkih sukoba i retorike“, dodao je.

Ocenio je da se „isticanje priča o ideologiji srpskog sveta zapravo pretvorilo u neku vrstu strašila kojim se Srbija želi prokazati kao potencijalni hegemon u regionu“ i dodao da je to „potpuno suprotno od svega onoga što Srbija želi da postigne“.

„Suština politike Srbije prema Srbima u regionu je interesovanje za njihova ljudska i manjinska prava, pošto su oni značajna manjina u nekim od država regiona, kao i za njihova kolektivna, identitetska i politička prava. Srpska ideologija danas je ideologija saradnje i otvaranja granica u regionu“, rekao je ambasador Srbije u SAD.

O angažmanu Finansijske korporacije SAD za medjunarodni razvoj (DFC), čija je regionalna kancelarija otvorena u Beogradu prošle godine posle potpisivanja vašingtonskog sporazuma Srbije i Kosova, Djurić kaže da ona u ovom trenutku ima „aktivnu garantnu shemu za kreditiranje poljoprivrednika“ i da se očekuje da bude aktivirana garantna shema koja će podržati i male i srednje preduzetnike.

„To su samo neki od segmenata, na kojima znam da ljudi iz DFC rade i oni imaju našu punu podršku. Smatram da njihovo prisustvo u našoj zemlji predstavlja dokaz zainteresovanosti obe strane za unapredjenje ekonomskih odnosa“, kazao je Djurić za Glas Amerike.