„Ovo su teška vremena u kojima smo svedoci Putinove agresije na Ukrajinu. Ukrajina je naš sused i pre samo 10 dana oni su govorili kako žele da modernizuju svoju zemlju i podignu svoje potencijale. Mi se nadamo da ćemo uskoro ponovo moći da sa svim partnerskim zemljama razgovaramo o perspektivama za svetliju budućnost“, rekao je šef Delegacije EU u Srbiji Emanuel Žofre.

On je istakao da EU kroz projekat „EUzaTebe – za kulturno nasledje i turizam“ ne samo da pomaže Srbiji da očuva i unapredi svoje kulturno nasledje, već i da unapredi svoju turističku ponudu, koja doprinosi ekonomskom rastu, a naročito u vreme krize izazavane pandemijom korona virusa.

„EU je ponosna što je, uz još neke kulturne spomenike, već omogućila rekonstrukciju Golubačke tvrdjave i srećni smo što možemo da pomognemo radove na objektima u toku Dunava i u Istočnoj Srbiji, da pomognemo da se obnove lepote bogatog kulturnog nasledja Srbije u ovom regionu“, rekao je Žiofre.

U naredne dve godine, koliko je predvidjeno da projekat traje, EU će kroz konkurse slične ovom dodeljivati bespovratna sredstva malim i porodičnim preduzetnicima u turističkom sektoru, mladim aktivistima i gradjanskim organizacijama, inovatorima i organizacijama koje se bave upravljanjem kulturnim nasledjem, promoterima turizma, regionalnim agencijama za razvoj, organizacijama koje se bave poslovnom podrškom razvoju i promociji turizma, navodi se u saopštenju organizatora projekta.

Projekat „EUzaTebe – za kulturno nasledje i turizam“ finansira Evropska unija, sufinansira nemačko Savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ), a sprovodi Nemačka organizacija za medjunarodnu saradnju GIZ.