“Kozara je velika bol srpskog naroda i mora da ostane u kolektivnom srpskom pamćenju”, rekao je Dodik novinarima na Mrakovici, gde je obeležena 82. godišnjica od bitke na Kozari.

“Ovde je u toku godina rata po selima ubijeno više od 30.000 ljudi, a više od 70.000 iz jednog zbega je 1942. godine zarobljeno, odvedeno u Jasenovac i tamo pobijeno”, kazao je on.

Dodao je da nema podataka o tome koliko je još ljudi 1943, 1944. i 1945. godine pohapšeno i odvedeno.

“Sama činjenica da su ovde spaljena 142 sela govori o tome da je ovo mesto stradanja Srba. Ovde nisu stradali lokalni muslimani i Hrvati. Oni su bili na drugoj strani i retki su oni koji su pripadali partizanskom pokretu”, naveo je Dodik.

Prema njegovim rečima, komunističke vlasti nisu vodile računa o stradanju na Kozari, osim što su podigle spomenike na kojima se ne može videti da je tu stradao srpski narod.

“Oni su stalno govorili da su to žrtve fašizma, što, naravno, u nekom dalekom smislu jeste, ali primarno to su Srbi, pobijeni zato što su Srbi, što su pravoslavci i zato na ovoj generaciji obaveza da obnovimo pamćenje na činjenicu da su ovde masovno pobijeni Srbi”, kazao je Dodik.

On je još rekao da se godišnjica bitke na Kozaru obeležava zajedno sa Srbijom, na današnji pravoslavni praznik Ivanjdan, i da će se to raditi i u budućnosti.

Komentari (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *