“Hoćemo da se poštuje ustav BiH, poštovanje Dejtonskog sporazuma, poštovanje celovitosti BiH-okej, ali poštovanje i prava koje je RS nesumnjivo dato u ustavu”, rekao je Dodik novinarima na zajedničkoj konferenciji sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Istakao je da “angažman koji se čini od jednog dela zapadne političke zajednice i političkog Sarajeva” vodi ka tome da se još više “degradira položaj RS”.

“Došli smo do trenutka da ne možemo to pitanje da odlažemo i naša odbrana jeste da ozbiljno razmišljamo da donesemo odluku o samostalnosti i otcepljenju Republike Srpske”, rekao je.

Dodik je rekao da je Vučića danas na sastanku u Beogradu upoznao sa unutrašnjim problemima koji su “veoma teški” na nivou BiH.

“Situacija je bremenita i opterećena stalnim zahtevima da se razgradi ustavni položaj Republike Srpske. Kulminirali su u jednom ignorantskom, ciničnom i bezobraznom zahtevu da se postavi imovina kao problem na nivou BiH kako bi je oni rešavali”, istakao je Dodik.

Blokadom koja je napravljena vezano za imovinu, dodao je, RS nije u mogućnosti da razgovara sa investitorima, a dovedene su u pitanje i koncesije koje su do sada davali.

Srbija kao garant Dejtonskog sporazuma, rekao je Dodik, mora da brine o njegovom očuvanju.

Kada je reč o NATO, po ugledu na Srbiju, stav RS je, navodi Dodik, jasan-neutralnost i nepriključivanje bilo kom vojnom bloku.

“Nismo za to da nas podmuklim aktivnostima i prevarantskim procesima dovedu u poziciju da jednog dana shvatimo da smo dovedeni u situaciju da moramo nešto da prihvatimo. Dakle NATO – može saradnja, ali nikako članstvo”, dodao je.

Razgovarali su i o aerodromu u Trebinju, hidroelektrani Buk-Bijela, trasi autoputa od Rače do Bijeljine.

Najavio je zajedničku sednicu vlada Srbije i RS u Banjaluci, a termin će naknadno biti utvrdjen.