“Povlačimo se iz ranijeg dogovora da se prihvate dokumenti privremenih organa iz Prištine”, kazao je Dodik novinarima u Banjaluci, posle sednice izvršenog odbora vladajućeg Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), čiji je predsednik.

Kao razlog za ovakvu odluku naveo je to što Nemačka, koja je glavni zagovornik Berlinskog procesa “pokazuje aktivnosti kojima ne uvažava politiku i potrebe Republike Srpske”, dodavši da je drugi razlog to što “Priština na multilateralnom i regionalnom nivou konstantno RS pominje u negativnom kontekstu”.

BiH nije priznala Kosovo i za ulazak građana Kosova u BiH, koji poseduju dokumente koje izdaju vlasti u Prištini, potrebna je viza.

Dodik je kazao da za RS nisu sporne dve stvari iz Berlinskog procesa i to one koje se odnose na sertifikovanje diploma na prostoru Zapadnog Balkana i pitanje radne snage.

Predsednik RS je rekao da odbacuje sve aktivnosti visokog predstavnika u BiH Kristijana Šmita, osporavajući ponovo njegov legitimitet i ocenjujući da njegov nedavni izveštaj Savetu bezbednosti UN o stanju u BiH nema nikakakv značaj.

Dodik je ponovio i da je pitanje državne imovine za Republiku Srpsku rešeno i da radna grupa, koju je formirao OHR da bi pronašla rešenje za donošenje zakona o državnoj imovini u parlametnu, radi “na devastiranju RS”.

Ponovo je rekao da su svi predstavnici SNSD i RS, od lokalnog do državnog nivoa, obavezni da ne kontaktiraju sa ambasadama Velike Britanije i SAD u BiH, navodeći posebno da američke diplomate u BiH sprovode svoje lične, a ne državne interese SAD.

Predsednik RS dalje je rekao da je neprihvatljivo da se u Predsedništvu BiH blokiraju razvojni projekti u Republici Srpskoj, dodavši da, ako se nastavi sa tom praksom, SNSD neće glasati za bilo koje druge projekte na nivou BiH.

Ocenio je da se se politika u Predsedništvu BiH odvija na isti način kao i ranije, odnosno da su vidljivi pojedinačni nastupi članova državnog Predsedništva.

“Odbacujemo sve saglasnosti na međunarodnom planu koje nemaju saglasnost svih članova Predsedništva BiH. To nije validno za BiH i to je skrnavljenje institucija BiH”, naveo je Dodik.

Govoreći o ugovoru države BiH sa Islamskom zajednicom (IZ) u BIH, on je rekao da SNSD ne podržava potpisivanje tog ugovora, jer se njime “daje eksluzivitet za pripadnike IZ”.

“Taj ugovor treba postići što pre, ali ne mimo prava koja su data ostalim pripadnicima verskih zajednica. BiH je sekularna zemlja i u njoj niko ne može da ima eksluzivitet i ugovor treba da bude postignut kao sa Katoličkom crkvom i Srpskom pravoslavnom crkvom (SAP)”, ocenio je Dodik.

U poslednjem izveštaju Stejt Departmenta u vezi sa verskim slobodama u zemljama širom sveta predsednik Republike Srpske Milorad Dodik naveden je kao zvaničnik koji uporno pripadnike bošnjačke nacionalnosti svodi na versku grupu, odnosno naziva ih muslimanima.

U izveštaju stoji i da IZ u BiH jedina verska institucija u BiH sa kojom država još nije sklopila ugovor.