Sarajevski portal Kliks (Klix.ba) objavio je da postoje operativna saznanja da bi ispred zgrade državnog suda danas mogao doći veći broj Dodikovih pristalica, koji je i lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), da bi mu “pružili podršku uoči početka suđenja i izvršili dodatni pritisak na pravosuđe i institucije BiH”.

Prostor iza ograde zgrade Suda BiH obezbeđuju pripadnici Direkcije za koordinaciju policijskih tela BiH (DKPT).

Ročište je zakazano za 13 časova.

Dodik je ranije potvrdio da će se odazvati pozivu Suda BiH i da će u Sarajevu “braniti Republiku Srpsku”, optuživši američkog ambasadora u BiH Majkla Marfija da je kreator optužnice, koju je Tužilaštvo BiH podiglo protiv njega.

Sud BiH je 11. septembra potvrdio optužnicu protiv Dodika, kao i vršioca dužnosti direktora Službenog glasnika RS Miloša Lukića, koji se terete za krivično delo neizvršavanje odluka visokog predstavnika u BiH.

Optužnica je usledila nakon što je Narodna skupština RS 27. juna usvojila dva sporna zakona, za koje je Dodik, kao predsednik RS, potpisao ukaz o objavljivanju, a Lukić potpisao nalog da budu objavljeni u Službenom glasniku RS.

U pitanju su zakoni koji navode da se odluke Kancelarije visokog predstavnika u BiH (OHR) više neće objavljivati u Službenom glasniku RS, a time ni poštovati u tom bh. entitetu, kao i da se u RS više neće primenjivati odluke Ustavnog suda BiH.

Visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit je svojim odlukama od 1. jula poništio oba zakona, a nametnuo je i izmene Krivičnog zakona BiH, prema kojima je neizvršavanje odluka visokog predstavnika i Ustavnog suda krivično delo, za šta je predviđena zatvorska kazna od šest meseci do pet godina zatvora.

Zvaničnici RS, sa Dodikom na čelu, osporavaju legitimitet Šmita kao visokog predstavnika, jer njegovo imenovanje nije potvrđeno u Savetu bezbednosti UN zbog protivljenja Rusije i Kine.Ostale fotografije uz tekst