Москва стоји иза настојања Републике Српске да се поштује слово Дејтонског споразума и то се видјело на састанку с предсједником Русије Владимиром Путином у Санкт Петербургу, који је пун пријатељства и разумијевања према Српској.

Русија је гарант Дејтона и понашала се у складу… pic.twitter.com/EeHZiTeffj

Nakon što se u Sankt Peterburgu sastao sa Putinom Dodik je istakao da je Putin “pun prijateljstva i razumevanja”, kao i da je “Rusija garant Dejtona i ponašala se u skladu sa slovom Dejtona”.

Dodik je dalje rekao da je na sastanku konstatovano da “globalna zajednica nije podržala inicijative koje su išle za tim da se zloupotrijebi mehanizam iz poslovnika o radu Generalne skupštine UN u vezi sa Srebrenicom”.

“Rusija je po tom pitanju principijelna, ona je govorila o tome da to neće pomoći, da to neće pomiriti ljude, da će napraviti još veće unutrašnje probleme. Rusija je bila u pravu, a Nemačka i druge zemlje nisu”, kazao je on, prenela je Radio-televizija RS (RTRS).

Dalje je rekao da je Putina obavestio da će u subotu biti održan Svesrpski sabor, dodavši da je Putin “uputio pozdrave srpskom narodu”.

Dodik je najavio da će do kraja godine imati još jedan sastanak s Putinom.

“Rusija ne menja stav u vezi sa Dejtonskim sprazumom i smatramo da je Dejton osnov za očuvanje situacije u BiH, ali i za razvoj”, rekao je predsednik Rusije na sastanku s Dodikom, prenela je RTRS.

Naveo je da su “ingerencije u Dejtonskom sporazumu fiksirane”, ističući da će Rusije doprineti tome.

Putin je još kazao da se treba raditi na dodatnom unapređenju saradnje RS i Rusije.

Komentari (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *