Izrael, Austrija i Danska stvorili su savez za razvoj i proizvodnju vakcina sledeće generacije protiv Kovida-19 i time uznemirili Evropu.

U prisustvu danske premijerke Mete Frederiks i austrijskog kancelara Sebastiana Kurca, sporazum je večeras u Jerusalimu objavio izraelski premijer Benjamin Netanjahu čija je zemlja sprovela brzu i masovnu kampanju vakcinacije.

Kurc je ove nedelje izjavio da „više ne treba zavisiti samo od EU za proizvodnju vakcina druge generacije“ i da je „Evropska agencija za lekove prespora pri odobravanju vakcine“.Izrael i dve zemlje EU – Austrija i Danska, formiraće „fond za istraživanje i razvoj“ i „počeće zajedničke napore za proizvodnju budućih vakcina“, rekao je novinarima šef izraelske vlade.

Francuska je već kritikovala tu ideju jer smatra da je „evropski okvir“ i dalje najprikladniji, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Na to je austrijski kancelar u Jerusalimu odgovorio rekavši da „moramo sarađivati u okviru Evropske unije (…), ali moramo sarađivati i na globalnom nivou“, i istakao Izrael kao „prvu zemlju sveta koja je pokazala da virus može biti poražen“.

Zahvaljujući ugovoru s farmaceutskim gigantom „Pfizer“, Izrael računa na brzu isporuku vakcina u zamenu za biomedicinske podatke o njihovom uticaju na svoje stanovništvo.

Time je omogućeno da se bar prvom dozom vakciniše više od polovine od 9,3 miliona Izraelaca i da se obave masovni testovi koji su potvrdili efikasnost vakcine „Pfizer/BioNtech“.

Ta kampanja vakcinacije je podstakla ponovno otvaranje prodavnica i drugih delatnosti.

Šef francuske diplomatije Žan-Iv Le Drian priznao je da ima „velikih praznina“ u politici vakcinacije EU i, zbog nezadovoljstva, „iskušenja za otcepljenje“ od zajedničke politike.

I belgijski ministar zdravstva Frank Vandenbruke je ukazao na „probleme s isporukom“ vakcina firme „AstraZeneca“ koja je krajem januara objavila da, zbog teškoća u belgijskoj fabrici, u prvom kvartalu može zemljama EU isporučiti samo 40 miliona doza, a ne svih obećanih 120 miliona.

„Moramo priznati da smo na nivou EU bili ili previše optimistični, ili smo verovali u vrlo optimistična obećanja ‘AstraZenece’, a da nismo detaljno proverili njihove proizvodne kapacitete.

Evropa mora da uči na svojim greškama“, izjavio je belgijski ministar u Briselu.

Evropska komisija se zasad uzdržala od kritike saveza Izraela i dve zemlje EU.

„Pozdravljamo to što države-članice istražuju sve mogućnosti za poboljšanje evropskog odgovora na virus“, rekao je portparol Erik Mamer.

„Ne smatramo da je tu nešto protivrečno“.

Izraelski premijer Netanjahu je pozvao i „druge zemlje“ da se pridruže tom savezu.