“Problem je što su mlekare koje uvoze mleko, ranije dobile dozvolu za uvoz koja ističe za mesec dana, a Ministarstvo će nakon tada početi kontrolu uvoza”, rekao je predstavnik poljoprivrednika iz Banata, Vukašin Baćina, novinarima posle sastanka s ministarkom poljoprivrede, Jelenom Tanasković.

O minimalnoj ceni mleka je rekao država ne može da određuje cenu privatnim mlekarama, ali da one neće moći da spuštaju cenu mleka kada bude bio kontrolisan njegov uvoz.

“Umesto povećanja premije za mleko, ministarka je predložila povećanje podsticajnih sredstava po grlu sa 25.000 na 50.000 dinara”, rekao je Baćina.

Kazao je da je održiva i isplativa cena mleka po litru za poljoprivrednike od 80 do 85 dinara. Rekao je da Evropska unija daje subvencije svojim poljoprivrednicima i da su zbog toga cene mleka slične sadašnjim u Srbiji.

Kao jedan od problema sa cenama mleka, naveo je to što kvalitet mleka i dalje procenjuju mlekare, a ne Nacionalna referentna laboratorija za procenu kvaliteta mleka.

“Tražili smo i ranije od starog ministra poljoprivrede, a čuli smo i danas, da će ta laboratorija krenuti sa radom uskoro. Prepušteni smo mlekarama da nam one određuju ispravnost kvaliteta mleka, a ja sumnjam u te njihove analize. Ovo je prvi sastanak na temu mleka, a biće ih još jer problem traje 30 godina”, rekao je on.

Zakup poljoprivrednog zemljištae dato stočarima na korišćenje treba da se produži za 10 godina, a da bi se to uradilo treba da se promeni zakon, rekao je Baćina.

“To će na prvoj sednici Skupštine da bude predlog. Ministarka je predložila da se krene u kontrolu uzurpacije zemljišta. Nama je to bitno u Vojvodini jer mnogi ljudi koji nisu poljoprivrednici uzurpiraju zemljište, a samim tim i stočari ne mogu doći do zakupa tog zemljišta”, rekao je Baćina.

Kako je naveo, u Srpskoj naprednoj stranci je došlo “do tuče dva klana i sada oni koriste tešku situaciju u proizvodnji mleka i izvlače poljoprivrednike da dolaze na ulicu da prosipaju mleko”.

“Mi, proizvođači mleka iz Banata, nećemo dolaziti ovde da prosipamo mleko, nećemo biti žrtveno jagnje pojedinih političara”, kazao je Baćina i pozvao poljoprivrednike da putem institucija rešavaju probleme u poljoprivredi i poručio da oni “ne žele da budu deo nijedne politike”.

Pre početka konferencije ispred Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije, policija je legitimisala novinare, kamermane i fotoreportere.