“Gubitak vlage u tlu značajno će se povećati od 1. maja i kasnije”. Tlo na jugu Ukrajine će se osušiti već sredinom aprila, u Donjeckoj oblasti dve sedmice kasnije i od sredine maja takođe u oblasti Luganska koju je okupirala Rusija”, rekao je on za Dojče vele (DW).

Stručnjak za vremensku prognozu i veteran američkog ratnog vazduhoplovstva rekao je da je sezona prolećnog blata ove godine je počela ranije i pojasnio da se to dešava nakon što su mart i februar bili oko dva stepena Celzijusa topliji.

Tako da se izvesno isušivanje već dešava u skromnom opsegu koji se uglavnom vidi na jugu, manje na severu i istoku.

U Ukrajini, “sezona blata”, takozvana “Rasputica”, u jesen zbog kiše i u proleće zbog otapanja snega, čini polja i neasfaltirane puteve neprohodnim mesec dana.

Tenkovi, vozila za prevoz vojnika i artiljerija, zaglavljuju se u blatu.

“Sezona blata povezana s vojnim vozilima ne zavisi samo od jačine tla, već i od vrste vozila namenjenih za ofanzivnu operaciju”, rekao je Helms za DW.

Pojednostavljeno, od toga koliko su tenkovi i oklopni transporteri teški i koliko ljudi prevoze zavisi da li će se zaglaviti u ukrajinskom blatu ili ne.

“Čvrstoća gornjih 20 centimetara tla opada s povećanjem vlage. To je eksponencijalni razvoj. Vrlo brzo se menja u određenim tačkama kako se vlažnost povećava. Sva zimska vlaga se nakupila u obliku snega, a površina tla je uglavnom bila smrznuta, iako se zbog klimatskih promena gornji sloj tla ove zime povremeno otapao. Fenomen ima veze sa geografijom u mnogim oblastima istočne Evrope: ravnim zemljištem dokle oko seže i prirodom tlu”, rekao je Helms.

U Ukrajini, crna zemlja čini jug zemlje jednim od najplodnijih regiona na svetu.