Runa je jedna od nekoliko takozvanih “ambasadora pacova” koji pokazuju vrline svoje vrste u tri američka zoološka vrta.

Pacove je obezbedila jedna organizacija iz Tanzanije koja trenira džinovske afričke torbarske pacove u borbi sa krijumčarenjem divljači i otkrivanjem zaraznih bolesti.

Primerci ove vrste pacova barem su duplo veći od domaćih smeđih pacova koji žive u gradovima. Koriste se za otkrivanje nagaznih mina i drugih eksplozivnih naprava, i u tom smislu došli su do izražaja na nekadašnjim bojištima u Angoli, Mozambiku i Kambodži, pa su stekli nadimak “pacovi-heroji”.

Kako piše Asošijeted pres, ide se na to da se proširi upotrebljivost njihovog umeća da nanjuše ljude zatrpane u srušenim zgradama, da detektuju bolesti i laboratorijskim uzorcima i da uzbune zvaničnike na krijumčarenu robu po lukama i aerodromima.

Šest afričkih pacova u martu je završilo prvo testiranje na ovom planu, nakon što su mesec dana proveli u jednoj luci u Tanzaniji otkrivajući krijumčarena dobra, uključujući pangoline koji spadaju u najkrijumčarenije životinje na svetu, jer je njegovo meso u Vijetnamu i delovima Kine – delikates.

Runa, koja se sada nalazi u San Djegu, isprva je obučavana da pronalazi mine, ali joj je često manjkalo koncentracije. Međutim, postala je izvrsna kao ambasadorka pacova, kaže zvaničnica tamošnjeg zoološkog vrta Kari Insera (Cari Inserra).

Nedavno su njeni treneri sakrili kutijice sa čajem od kamilice u zemlju. Čim je puštena iz kaveza, Runa se odmah bacila na njuškanje i kopanje, i ubrzo je našla sve sakrivene kutijice.

“Jedna od najzbavnijih stvari jeste videti je kako menja percepciju ljudi (prema pacovima”, rekla je Insera. Njena koleginica Niki Bojd (Nicki Boyd) smatra da pacovi mogu poslužiti kao važno oruđe protiv krijmčara zaštićenih vrsta iz divljine, što zoološki vrt u San Dijegu i želi da pokaće jer je, po njenim rečima, ilegalna trgovina divljači “veoma destruktivna za vrste koje aktivno želimo da spasemo i očuvamo u divljini”.

Pacovi, međutim, moraju još mnogo toga da urade da bi šarmirali svakoga. Sa druge strane Sjedinjenih Američkih Država, u Njujorku, tamošnji gradonačelnik Erik Adams (Eric Adams) predstavio je javnosti bivšu nastavnicu u osnovnoj školi i borca protiv pacova Ketlin Koradi (Kathleen Corradi) kao svoju novu “caricu pacova”, i njen je posao da se izbori sa milionima pacova u ovom ogromnom gradu.

Koradi se javila na oglas u kojem je grad, mrtav ozbiljan, tražio kanidate koji su “krvožedni”, poseduju “ubilačke instinkte” i spremni su da se posvete zadatku “istrebljivanja pacova na veliko”, a na prvoj konferenciji za novinare, Koradi je rekla da mrzi pacove i obećala da će se boriti protiv njih uz korišćenje “nauke”.