„Ovako važna promena ne može se dogoditi preko noći. To je kulturološka promena za koju će trebati vreme. Ali sve će biti ubrzano činjenicom da se tu odvijaju veliki dogadjaji, a Formula 1 igraće važnu ulogu u tome“, rekao je Domenikali, preneo je Bi-Bi-Si (BBC).

Katar će narednog vikenda biti domaćin prve trke u Formuli 1, a sedam dana kasnije održaće se pretposlednja trka u šampionatu u Saudijskoj Arabiji. Sezona će se završiti 12. decembra u Abu Dabiju.

Domenikali je rekao da u ugovorima Formule 1 sa Katarom i Saudijskom Arabijom postoje garancije da će zemlje poštovati ljudska prava u svim aspektima povezivanja sa sportom, a da će ukoliko se ne povinuju, ugovori sa njima biti raskinuti.

On je naveo da su te zemlje već preduzele akcije koje podržavaju njihove tvrdnje da su ozbiljne po pitanju promena u svojim društvima.

„Ako pragmatično pogledate šta rade, na primer po pitanju žena, u organizaciji imate žene na istaknutim pozicijama, zemlje rade i poštuju propise. Verujem da će pažnja koju donosimo biti od koristi za volju i želje za promenama koje ove zemlje pokazuju“, rekao je Domenikali.

On je dodao da je Formula 1 dovela nezavisne revizore da prate izgradnju nove staze u Saudijskoj Arabiji, kako bi se osiguralo da se prava radnika u potpunosti poštuju.